Ismét Vörsön szállt le Magyarország első gólyája, Kele

 

Megérkezett hazánkba az első gólya, Kele, a híres Charlie egyik fiókája a Somogy megyei Vörs községbe.

A Somogy megyei községben egy hagyomány éledt újjá azzal, hogy Vörsre érkezett meg az ország első gólyája. Ugyanis 14 éven át itt szállt le a tavasz első hírnöke: Charlie, a vörsi gólya – közölte a hirado.hu-val Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere.

Mint mondta,  Charlie egész életében, 2011-ig a községen köszöntötte a tavaszt, azóta pedig a falu jelképévé vált: a helyiek szobrot állítottak emlékére. Később fiókái a közeli Tüskevár településre tértek haza, ami nem lehet véletlen: a vörsi fészek, ahol felnőttek, a Tüskevár ABC mellett helyezkedik el. Ide tért most vissza Charlie egyik fiókája, aki ismét birtokba vette a családi fészket.


Fekete István emlékére

A gólyát, ahogy az ABC-t is, Fekete István emlékére nevezték el: a Kele nevet kapta. Ugyanis Fekete István, vagy ahogy a helyiek is nevezték, a berki ember, közvetlenül a fészek mellett, a vörsi templomba járt az Úrnapi misére.

„Sokat jelent számunkra, hogy ismét hozzánk érkezett meg Magyarország első gólyája. Charlie nemcsak a jó időt hozó madarunk volt, hanem a falu részeként tekintettünk rá. Reméljük, hogy utóda, Kele is hűséges lesz hozzánk és számára is azt jelenti majd Vörs, amit lakóinknak: az otthont, ahova mindig jó hazatérni” – mondta Farkas Dezső.

Kele után Suri is megérkezett

Február 11-e nemcsak Vörsre hozott gólyát: Kele érkezése után néhány órával Vassurányra is leszállt a helyi visszajáró vendég, Suri.

Vörs, a Kis-Balaton fővárosa nemcsak madaraival büszkélkedhet: itt található Európa legnagyobb beltéri betleheme is, amely a karácsonyi ünnepek idején több tízezer látogatót vonz a településre.

A címlapfotón Charlie látható, az ő fiókája Kele