Cél, hogy az ország területének legalább 27 százalékát borítsa erdő

 

Az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő – mondta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1-en.


A helyettes államtitkár hozzátette, ez az arány a jogilag is meghatározott erdőre vonatkozik, a fás területekkel együtt valószínűleg jóval nagyobbat boríthat növényzet. Az a cél, hogy az ország területének legalább 27 százalékán erdő legyen – hangsúlyozta.


Szentpéteri Sándor elmondta, tavasszal indul egy újabb – több mint 500 millió forintos – fásítási program iskolák, önkormányzatok, közösségek számára.

Emlékeztetett, az AM tavaly elindított egy fásítási programot, aminek köszönhetően ma kedvezőbb feltételekkel lehet fát ültetni. A programra jelentkezők eddig 11 ezer hektárnyi területre igényeltek támogatást.

A szakemberek dolga, hogy olyan fafajt válasszanak, amely jól érzi magát az adott területen. Ugyanakkor – a klímaváltozás miatt azt is figyelembe kell venni, hogy 30-40 év múlva mire lehet számítani az országban – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.