A kormányzati támogatásoknak köszönhetően nőtt a gyermekvállalási kedv

 

Kevés házasságkötés, sok válás, romló népesedési adatok. Ez jellemezte az országot a harmadik évezred első éveiben. A pozitív fordulat 2010-ben következett be, amikor a hivatalba lépő kormány a családok segítését, a gyermekvállalás támogatását tűzte ki elsődleges célként.

Az Orbán kormány az első, amelyik érdemben kezdett el foglalkozni a népesedéspolitika demográfiai kérdésével” – mondta Beneda Attila, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 Család 20 című műsorában. Az elmúlt tíz esztendő családbarát intézkedési pozitív változást hoztak. Nőtt a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv.

„1,23 volt a teljes termékenységi arányszám, amikor átvettük a kormányzást. Ezt csaknem 1,5-re sikerült feltornázni az elmúlt esztendőkben. A házasodási kedv, a gyermekvállalási kedv a fiatalokon újra megjelent a különböző típusú családtámogatásoknak, és legutóbb a családvédelmi akciótervnek köszönhetően” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A tavalyi évben csúcsot döntött a házasságkötések száma, ugyanis a rendszerváltás óta nem mondták ki annyian a boldogító igent, mint 2019-ben. Nyugat-Európában a házasság veszít presztízséből, ugyanakkor hazánkban újra visszanyerte értékét.


Nagyon szépen nőtt a házasságkötések száma, és Magyarországon még mindig tíz emberből kilenc azt mondja, hogy a házasságot tartja a legjobb párkapcsolati formának” – hangsúlyozta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke.

Kormányzati támogatás a gyermeket vállaló házaspároknak

Otthonteremtési kedvezmény, babaváró támogatás, adókedvezmények, segítség a család és karrier összeegyeztetésére. Csak néhány azon intézkedések közül, amelyekkel a kormány a gyermeket nevelő és vállaló házaspárokat támogatja.

A házasságkötés és a gyermekvállalás szorosan összefüggnek, tehát bizakodunk abban, hogy a következő években látjuk majd azt, hogy a tényleg rekordmennyiségű házasságba egyre több gyermek is fog születni” – tette hozzá.

Szerelem és szeretet, tisztelet, megbecsülés, hűség. Ez az alapja a házasságnak. A hosszú távú stabil párkapcsolathoz, a gyermekvállaláshoz azonban anyagi biztonságra is szükség van.

„A miniszterelnök úr is azt határozta meg nekünk, hogy egy olyan rendszert kell hosszútávon kialakítani, amelyben nem csak, hogy megpróbáljuk kompenzálni a gyermek vállalásából eredő többletköltségeket, hanem egy olyan rendszert hozzunk létre, amelyben kifejezetten

anyagilag jobban járnak azok, akik gyermeket vállalnak

– hangsúlyozta Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár.

A 2019-ben indult családvédelmi akciótervvel olyan lehetőségek nyíltak meg a fiatalok előtt, amelyek világviszonylatban is példaértékűek.

„Az utóbbi időben az Amerikai Egyesült Államokkal alakult ki egy nagyon-nagyon szoros, és egymásra figyelő együttműködés. Gyakorlatilag példaértékűnek tekintik a magyar családtámogatási rendszert, azt, ahogy a családok és a társadalom szerkezete felől Magyarország gondolkodik” – szögezte le Beneda Attila.

A Magyarországon működő rugalmas és összetett családtámogatási rendszer már most is egyedülálló, de a kormány további eszközökkel kívánja támogatni a családokat, a gyermekvállalást. „Közismert, hogy 2,1 az az arányszám ami a társadalom önfenntartásához elegendő, ezt a célt tűzte ki maga elé a kormány” – hangsúlyozta Beneda.

Ennek az elérése nem könnyű feladat, de a kormány joggal lehet optimista. A házasságkötések számának növekedése azt mutatja, hogy a fiatalok pozitívan látják a jövőt, szeretnének és mernek is családot alapítani.

A házasság hetét ünneplik

A házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet a Házasság Hete, amit négy kontinens 21 országában ünnepelnek ezekben a napokban.

Hazánkban 2008 óta rendezik meg az eseménysorozatot,

amelynek idei nagykövetei a sikeres üzletember, Semsei Rudolf és felesége, Dobay Eszter.

Eszterről már biztosan tudtam a legeslegelején, hogy tényleg egy életre szóló társ tud lenni. Talán azért izgultam jobban, hogy ő el tudja-e viselni az én butaságaimat, az én szokásaimat” – mondta Semsei Rudolf az M1 Család 20 című műsorában.

Úgy tűnik, hogy felesleges volt az izgalom, mert kölcsönösen elvarázsolták egymást egy egész életre, immár 27 éve. Eszter 16, Rudolf 18 éves volt, amikor a kertészeti egyetem bálján megismerkedtek, ám a szerelem akkor még nem talált rájuk. A sors öt esztendővel később hozta össze a párt.


„Találkoztunk újra, akkor már mind a ketten úgy, hogy szabadok voltunk, és elmentünk egy randira” – idézte fel Dobay Eszter.

Életüket 2001-ben kötötték össze, szerelmükből négy gyermekük született. A nagyok már gimnazisták, a legkisebb pedig óvodába jár. A hit Eszter és Rudolf családi életének természetes és mindennapi része.

A Jóisten benne van a mi kapcsolatunkban is. Ugye nem csak kettőnk között, hanem van egy égi kötelék is. Sokszor szoktunk imádkozni hozzá a gyerekekkel is” – mondta Dobay Eszter.

A házaspár életében a legfontosabb a család. Igyekeznek minél több közös programot szervezni, de arra is figyelnek, hogy kettejükre is maradjon idő. Az örök házasság titkát senki nem ismeri, de a házasság hetének nagykövetei sok mindent tudnak róla.

„Az nagyon fontos, hogy mindvégig figyeljünk a másik igényeire, és odafigyelünk arra, hogy ne múljon el a szerelem melegsége. Biztos, hogy változik ez a szerelem, de abban is biztos vagyok, hogy ez nem csillapodhat”.

A címlapfotó illusztráció.