Nem fertőződött meg koronavírussal a reptéren kiszűrt kínai utas

 

Mindenki egészséges, akit koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon – jelentette ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Cikkünk frissült.

Mind a hét Vuhanból kimenekített magyar állampolgár jól van, erről számolt be Szlávik János. Nem igazolták náluk egyelőre a koronavírus-megbetegedést; még 12 napig karanténban maradnak – tette hozzá.

Rajtuk kívül egy másik magyar állampolgár is karanténba került, aki korábban egyénileg jött haza. Ő is jól van, nála sem igazolták a megbetegedést, még két napig megfigyelik.

Hétfő este lázas kínai utast szűrt ki a hőkamera a Liszt Ferenc repülőtéren. Nála sem igazoltál a koronavírus-fertőzést, fáj a torka, de annak más oka lehet, ő is jól van – mondta Szlávik János.

Elmondta, mind a kilencüket a Dél-pesti Centrumkórház erre kialakított épületében helyezték el, egymástól is elkülönítve. Mindenki jól van, de a tünet- és panaszmentességük ellenére fenntartják a karantént.

Látogatót nem fogadhatnak,

a hozzátartozókkal telefonon tartják a kapcsolatot – ismertette.

Közölte, a kínai nőnél, aki pénteken lázasan érkezett repülővel Budapestre, a kezdeti tünetek sem utaltak koronavírus-fertőzésre, de elővigyázatosságból őt is elkülönítették.

Nincs újabb gyanús eset

Magyarországon a megfigyelteken kívül újabb gyanús eset nincs – közölte Szlávik János, de mint mondta, nem zárható ki, hogy további lázas emberek érkeznek Budapestre.


Arra a kérdésre, hogy azoknak a vizsgálata szükséges-e, akik a lázas kínai nővel egy géppel érkeztek, Szlávik János nemmel válaszolt, hiszen

nincs koronavírus-fertőzött Magyarországon.

A repülőtereken a lázas eseteket vizsgálják, őket ki tudják szűrni, náluk merül fel a vírusfertőzés lehetősége.

A hét magyar együtt utazott két – mint kiderült – vírusfertőzött belga állampolgárral is, de már a speciális repülőgépen elkülönítették egymástól az utasokat – ismertette.

Cseppfertőzéssel terjed a betegség

Szlávik János elmondta: a betegség cseppfertőzéssel terjed, a tünetekhez pedig mindenképpen hozzátartozik a magas láz és a köhögés, és csak a tüneteket mutató betegek fertőznek. A koronavírus enyhe tünetekkel, tüdőgyulladással járó betegséget okoz, és meg lehet belőle gyógyulni – emelte ki.

A betegek

egy-két százaléka hal bele a fertőzésbe,

jellemzően azok, akinek valamilyen más alapbetegsége – diabétesz, vesebetegség – is van. A koronavírusra még nincs gyógyszer, de egy egészséges szervezet kiheveri a fertőzést – ismertette.

Az eddigi adatok szerint ez a koronavírus veszélyesebb, mint az influenzavírus, de sokkal kevésbé veszélyes, mint a korábbi SARS-vírus, vagy a jelenleg is megbetegedéseket okozó közel-keleti koronavírus, amely 25–30 százalékban halált okoz.

Az infektológus szakorvos hozzátette: véleménye szerint a szigorú karanténintézkedések elegendők lesznek egy világjárvány megakadályozásához.