Veres András: Ilyen komoly és sértő támadással még nem kellett szembenézni

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményt adott ki, amelyben kifejezte: tagjait megdöbbentette, hogy 2020-ban Magyarországon keresztény embereket bélyegeznek meg a hitük miatt. Veres András püspök, a testület elnöke szerint komolyan kell venni és időben ki kell állni a rasszista gondolattal szemben, különösen hazánkban, ahol a nemzetiszocialista, majd szocialista terror áldozatainak emléke minden jóérzésű embert kötelez.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke (Fotó:MTI/Illyés Tibor)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjait megdöbbentette, hogy 2020-ban Magyarországon keresztény embereket bélyegeznek meg a hitük miatt – olvasható a testület közleményében.

Niedermüller Péter, a VII. kerületi polgármester közelmúltban elhangzott nyilatkozatára reagálva azt írták: szomorúan és megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2020-ban Európában, Magyarországon előfordulhat az, hogy nyilvánosan általánosítva keresztény embereket bélyegeznek meg hitük és vallási hovatartozásuk miatt, ahogyan ez a napokban egy választott tisztségviselő részéről elhangozhatott”.

Ilyen komoly támadásra még nem volt példa

Veres András püspök, a testület elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta,

komolyan kell venni és időben kiállni a rasszista gondolattal szemben,

különösen hazánkban, ahol a nemzetiszocialista, majd szocialista terror áldozatainak emléke minden jóérzésű embert kötelez.

Veres András szerint szokatlan egy ilyen jellegű rasszira kirohanás. Hozzátette, az elmúlt években is érte támadás a kereszténységet, de ilyen komoly és sértő támadással még nem kellett szembenézzen a magyar, keresztény társadalom.

Nem lenne méltó visszahozni a múlt századi mentalitást

A püspök szerint az erzsébetvárosi polgármester kijelentése egy tudatosan átgondolt, megfontolt üzenet volt, hiába próbálják ezt egyesek elbagatellizálni. Ezért is gondolta a püspöki konferencia állandó tanácsa, hogy megszólal az eset kapcsán.

Közleményükkel szerették volna megakadályozni, hogy Niedermüller Péter mentalitása továbbterjedjen a társadalomba – mondta Veres András. Hozzátette, nem lenne a 21. századhoz méltó, ha a múlt századból visszahoznának a kereszténység negatív megítélését. A nemzeti szocializmus, majd a szocializmus egyértelműen azt a látszott keltette,

hogy a kereszténység rossz és veszélyes.

Ezért történhetett meg az, hogy a kommunizmus idején papokat, szerzeteseket, elkötelezett civil keresztényeket üldöztek, börtönbe, munkatáborba kényszerítettek.

Visszás a baloldal viselkedése 

Veres András szerint

képződménynek nevezni egy embert, egy embercsoportot dehonesztáló, megbecstelenítő,

nem szabad semmi körülmény közt lehetővé tenni, hogy a közbeszédben általánossá, megengedetté váljon.

A püspök visszásnak érzi Niedermüller Péter kijelentését és a baloldal viselkedését, hiszen elviekben ők a liberalizmus nevében igyekeznek minden embernek egyenlőséget, tiszteletet kiharcolni. Mégis megengedik maguknak, hogy egy általuk kiszemelt

embercsoporttól megvonják az említett jogokat,

azokat a jogokat, amiért állítólagosan küzdenek.

A jelen helyzet a Római Birodalom bukására emlékeztetni Veres Andrást, mert ott is az abnormálist állították normálisnak, aminek az lett az eredménye, hogy az értékrend, a társadalmi kohézió teljes szétesésével egy egész társdalom megszűnt.

Veres András zárógondolatként megjegyezte, elfogadhatatlan, hogy a keresztényeket szó nélkül, következmény nélkül lehet támadni.

A Magyarországi Református Egyház vezetője ,Bogárdi Szabó István a közösségi oldalán azt írta: „Niedermüller Péter polgármester megnyilatkozása gyűlölködő és gyűlöletkeltő… Keresztényeket sértett meg, akik történetesen fehérek, férfiak és nők, és szép dolognak tartják családban élni. Ezzel pedig azokat az időket idézte meg, amelyek visszajövetelét nem kívánjuk. De ellenségeinkért is imádkozunk, ahogy a Mester parancsolta. Nehéz parancs.”


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.