Karanténban helyezik el a Vuhanból kimenekített magyarokat

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Szlávik János infektológus főorvos sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy hét magyar állampolgár vasárnap hazaérkezett Vuhanból. Müller Cecília és Szlávik János tájékoztatása szerint a hazatérő magyarokat egy karanténépületben helyezik el a betegség leghosszabb ismert lappangási idejére, 14 napra.

Cikkünk frissült.

(Forrás: Facebook/Honvédelmi Minisztérium)


Franciaországon keresztül megérkezett Magyarországra az a hét magyar, akik a koronavírus felbukkanásának helyszínéről, a kínai Vuhan városából kérték hazaszállításukat. Franciaországból katonai gép hozta őket Budapestre.

Az Országos Mentőszolgálat egységei várták őket, és továbbszállították a Dél-pesti Centrumkórház egy kijelölt speciális épületébe, további kivizsgálásokra. A hazatérő magyarok

egy karanténépületben lesznek elhelyezve,

a betegség leghosszabb ismert lappangási idejére, 14 napra.

A tájékoztatás szerint a magyarok egészségesek, tünetmentesek, de minden elővigyázatosságot megtesznek a szakemberek az esetleges fertőzés ellen – hangzott el az M1-en.

Szélesebb körű egyéni védelemre nincs szükség

Az OMSZ gépkocsijainak egészségügyi személyzete számára emiatt elegendő szájmaszk és védőkesztyű viselése, szélesebb körű egyéni védelemre nincs szükség. A hazatérőket a katonai szállítórepülőn egyébként orvos és egészségügyi személyzet is kísérte, akik folyamatosan ügyeltek egészségükre – közölte Müller Cecília.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

Ezalatt a hazatérők

nem hagyhatják el az épületet,

és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket – tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben – védőruhában, maszkban, szemüvegben – látja el a karanténban levőket, ami megfelelő védelmet ad számukra – jelezte.

Tájékoztatása szerint a megérkezést követően orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi teszteket végeznek a hazatérőkön. Ezek első eredménye 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll.

Szlávik János kiemelte: minden személyi és tárgyi feltétel adott a karanténhoz, megfelelő szakorvosok, valamint fertőtlenítő és higiénés eszközök is rendelkezésre állnak, amelyek egy esetleges fertőzés továbbvitelét megakadályozzák.

Menczer: Tünetmentesek a Vuhanból elhozott magyarok

Tünetmentesek azok a magyarok, akik elhagyták Vuhan várost – nyilatkozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap délután telefonon az MTI-nek.

Menczer Tamás elmondta: nem sokkal fél 3 után megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a hét magyar állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy

szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból.

A hét magyar közül öten voltak Vuhanban, ketten másik városban. A nehéz közlekedés ellenére mindannyian időben odaértek a találkozási ponthoz, ahonnan elvitték őket a repülőtérre. Még indulás előtt két – kínaiak és franciák által végzett – orvosi vizsgálaton is átestek. Ennek eredménye szerint mindegyik magyar jól van. A leszállás után sincsenek tüneteik, fáradtak, de jól vannak.

Köszönetét fejezte ki Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap jegyzékben fejezi ki köszönetét Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a magyar állampolgároknak nyújtott segítségért – közölte Menczer Tamás.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában a legutóbbi, vasárnapi összesítések szerint több mint 13 ezer ember fertőződött meg, és

300-nál is többen meghaltak.

A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigeteken szedett, ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.