Koronavírus: kezet kell mosni, ez a leghatékonyabb megelőzés

 

A gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben – közölte a Semmelweis Egyetem csütörtökön a honlapján.

A közlemény szerint Magyarországon jelenleg nem kell tartani a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak fertőzött országba.

Az egyetemen négyszáz távol-keleti hallgató tanul

Az egyetemen mintegy négyszáz távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy valamelyikük hordozhatja a vírust. Ha ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállíttatják a beteget.

Rámutattak, a betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felső légúti vírusfertőzések, például az influenza tüneteitől. Ha valakinél a hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és a felső légúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban jelentkezhet.

Mint írták, a koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években kimutatták felső légúti tünetektől szenvedő betegeknél, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek. A kórokozó hat törzse fertőzheti meg az embert. A betegség általában gyakori, és az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső és alsó légúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi.

Az új humán koronavírustörzs 2019 decemberében jelent meg Vuhanban, január 8-án azonosították. Azóta mintegy száz ember halálát okozta. A vírusok ellen nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellene antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak – áll a közleményben.

A higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb

Az ELTE szintén a honlapján közölte csütörtökön, hogy a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb. „Mossanak gyakran kezet, kerüljék a beteg emberekkel történő kontaktust, betegen ne menjenek közösségbe” – írták.

Hozzátették, a tömegközlekedési eszközök használatát követően, oktatási épületbe vagy szállásra betérve azonnal szappannal meleg vízben kezet és arcot kell mosni. Repülővel utazók használjanak a szájat és környékét fedő védőmaszkot.

Azokat a hallgatóikat és munkatársaikat, akik tervezik, hogy Kínába utaznak, arra kérték, figyeljék az egészségügyi világszervezet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, valamint a külügyminisztérium és a konzuli osztályok tájékoztatásait.

Akik az elmúlt napokban tértek vissza Kínából, különösen annak Hupej tartományából, vagy a közeli napokban térnek vissza onnan, két hétig maradjanak távol a közösségi alkalmaktól, figyeljék saját egészségi állapotukat, és magas láz, légúti tünetek panasza esetén forduljanak a Dél-pesti Centrum Kórház kijelölt ellátó helyére, a Szent László Kórházba és jelezzék, hol jártak – áll a közleményben.