A VízŐr magyar találmány, amivel aszályos időben is gazdagabb lesz a termés

 

A VízŐrrel jelentős mértékű öntözővíz-megtakarítás érhető el, ami hozzájárul ahhoz, hogy fenntarthatóbb, a környezetet kevésbé terhelő, biztonságos mezőgazdasági tevékenységet folytassanak a gazdák.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Magyar fejlesztésű komplex talajkondicionáló készítmány alkalmazásával veheti fel a harcot az agrárium az éghajlatváltozással. Három vállalat egymásra épülő, egymás hatásait erősítő mikrobiológiai készítményei bizonyítottan akár harmadával is javítják a homokos talajok vízmegtartási képességét. Minden ilyen fejlesztés azért óriási jelentőségű, mivel

az emberiség jövőjének, illetve fennmaradásának legkritikusabb előfeltétele a víz.

Sajnos a világ jó néhány részében már ma is vízválsággal kell szembenézniük az ott élőknek. Ez együtt jár az élelmiszer-termelés elégtelenségével, és fokozza a migrációt.

A készítmény a homokhátsági mezőgazdászoknak is segítség 

Hazánk az egy főre jutó vízmennyiségben egyáltalán nem áll rosszul, ám az ország tíz százaléka mégis az elsivatagosodás veszélyével néz szembe, amelyben élen jár a Homokhátság. Jelenleg erre a területre készült terv, vagyis a VízŐr és az egyedi algakészítmény, az Algater együttes alkalmazásával az elsivatagosodás megállítható, de legalábbis csökkenthető.

A homokhátsági mintán végzett kísérletek bizonyítják, hogy az öntözéses növénytermesztésben kisebb vízfelhasználást, az öntözés nélküli technológiákban pedig magasabb terméshozamot és jobb termékbiztonságot eredményez az eljárás.

A készítmény működése

Vattay Richárd, a Water and Soil ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, a készítmény mechanizmusa rendkívül egyszerű. Hozzátette, a talaj kapilláris rendszerén felfelé áramló víz amikor eléri a felső rétegeket, folyékony halmazállapotból vízpárává alakul át, viszont a talajra kipermetezett készítménynek köszönhetően nem párolgási veszteség lesz a vízből, hanem

visszaalakul folyékony halmazállapotúvá, és visszaszivárog a talajba.

A készítmény ennek köszönhetően lecsökkenti a talajok párolgási veszteségét. A magyar fejlesztésű talajkondicionáló készítmény tehát képes javítani a talajok vízháztartását. Hatását három hónapon keresztül fejti ki. Ez alatt az idő alatt maradvány nélkül, organikusan lebomlik.

A talajkondicionáló költséghatékony

Mágori Tibor kertészmérnök elmondta, egyre nagyobb probléma lesz az öntözővíz felhasználása. Hozzátette, egy házikert megfelelő pázsitjához évenként közel ötszáz liter vizet kell felhasználni négyzetmétereként. Ez egy száraz, homokos mezőgazdasági területen akár több is lehet.

A VízŐr-készítmény használatával jelentős költség takarítható meg, mivel

kevesebb vizet kell felhasználni az öntözésre

a visszaszivárgásnak köszönhetően. Emellett másik pozitív hozadéka a talajkondicionálónak, hogy a mezőgazdaságban egységnyi vízből több növény termeszthető.

A készítmény már kereskedelmi forgalomban is megvásárolható.

Vattay Richárd elmondta, ismer egy mezőgazdászt, aki több száz hektáron termel cukorrépát. Pár évvel ezelőtt húsz hektáron próbálta ki a talajkondicionálót, jelenleg már a teljes földterületén használja a VízŐrt. Állítása szerint a készítménynek köszönhetően, mely a talajban maradt víz mennyiségét növeli, tíz százalékkal növekedett a kikelt növények száma.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.