Nincs koronavírus-fertőzésre utaló jel a Magyarországra érkezett kínai pilótánál

 

Már láztalan és panaszmentes az a kínai pilóta, akit kedden este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak be a Szent László Kórházba, ahol a szigorú protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették – közölte szerdai közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), mely egyúttal felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy ne használják fel pártpolitikai céljaikra a Kínában zajló koronavírus-járványt, és fejezzék be a hangulatkeltést.

Bár már az első vizsgálat is arra utalt, hogy a jó általános állapotban lévő kínai férfi nem koronavírustól betegedett meg, ettől függetlenül megfigyelésre és további vizsgálatok elvégzésére felvették őt a Szent László Kórházba. Szerda reggelre már láztalan és panaszmentes lett.

A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a beteg nem volt eszméletlen a repülőtéren, lázas volt ugyan, de mindvégig járóképes maradt – olvasható az Emmi közleményében. Ez az eset is igazolja, hogy jól működik a magyar járványügyi rendszer.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt intézményben azonnal izolálták a beteget, és elkezdték a vizsgálatát. A mintát szerdán már az NNK laborjában vizsgálják, várhatóan délután lesz meg az eredmény, amiről azonnal tájékoztatást ad a minisztérium.

Az Emmi felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy ne használják fel pártpolitikai céljaikra a Kínában zajló koronavírus-járványt, és fejezzék be a hangulatkeltést.

A NNK folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket – hangsúlyozta az egészségügyi tárca.

A címlapfotó illusztráció.