Röszkei incidens: tovább fokozódik a migrációs nyomás

 

Ahogy a Századvég a decemberi elemzésében rávilágított, az elmúlt hónapokban fokozatosan nőtt a migrációs nyomás az ország déli határán, miközben az illegális migránsok új eszközökkel, illetve módszerekkel törekednek bejutni Magyarország területére. A Századvég a röszkei incidens kapcsán összefoglalót készített a migrációs helyzetről.

Nagy visszhangot váltott ki, hogy 2019 januárjában, kedd hajnalban Röszkénél illegális migránsok csoportjai szervezetten próbáltak átjutni a biztonsági határzáron, akiket a magyar oldalon egy szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr figyelmeztető lövések leadásával tudott feltartóztatni – olvasható az elemzésben.

(Forrás: Századvég)


Az elmúlt évek eseményeihez képest újdonságnak tekinthető a csoportosan, szervezetten történő határátlépési kísérlet, hasonlóan az ország területére való illegális bejutást elősegítő – ám a hatóságok által felfedezett – alagutakhoz.

Ugyancsak közismert, hogy az embercsempész szervezetek – tekintettel arra, hogy több milliárdos üzletté vált az illegális migráció – az anyagi haszonszerzés reményében, illetve az amerikai milliárdos üzletemberhez, Soros Györgyhöz köthető NGO-k politikai megfontolásból ösztönzik a kontrollálatlan bevándorlást.

Mindezzel párhuzamosan a magyar választók álláspontja változatlan: a Századvég januári közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 61 százaléka betiltaná a külföldről finanszírozott bevándorláspárti NGO-k tevékenységét az ország déli határánál, míg 86 százalékuk nélkülözhetetlennek tartja a tranzitzónákat Magyarország biztonságának megőrzése szempontjából.