Orosz eredetű kekszet hívott vissza a Nébih

 

Határérték feletti glicidil-észter-tartalom miatt visszahívtak egy orosz eredetű kekszet, melyből Magyarországra is érkezett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, akik vásároltak az Anela márkájú, 250 grammos, 2020. május 22-i minőségmegőrzési idejű termékből, ne fogyasszák el. A Nébih az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén keresztül értesült a német hatóság bejelentéséről.

Az élelmiszerekben előforduló glicidil-észterek technológiai eredetű szennyezőanyagok. A növényi olajokban természetesen jelenlévő anyagokból keletkeznek, azok finomításakor – a szagtalanítás során – 200 Celsius-fok feletti hőmérsékleten. Megtalálhatók finomított növényi zsírokban és olajokban (különösen a pálmaolajban), valamint az azokat tartalmazó élelmiszerekben.

Az étrenddel történő bevitelt követően a glicidil-észterek átalakulnak szabad glicidollá. Állatkísérletek bizonyították, hogy a glicidol genotoxikus (károsítani tudja a DNS-t), emellett karcinogén (rákkeltő) hatású is – írta figyelmeztetésében a Nébih.