Fiókhálózatokon belül is versengenek az ügyfelekért

 

Napjaikban előfordulhat, hogy egy bank más-más ajánlatot nyújt az ügyfél számára vidéki és budapesti fiókjában, mivel egyre gyakoribb a verseny közöttük, és az sem meglepő, ha egy-egy fiók kedvezőbb ajánlatokkal nyújt hitelt.

A kép illusztráció (Fotó:MTI/Mohai Balázs)

A 2008-as gazdasági válság és a devizahitelek tömeges bebukása után mérséklődött a hitelfelvételek száma. Ez a csökkenés azonban napjaikban megállt, újra veszünk fel kölcsönöket, a lakáscélú jelzáloghitelből több mint százötvenmilliónyit vettünk fel 2019 első fél évében.

A kölcsön következményeivel azonban sokan most sincsenek tisztában, egy felmérés szerint az első hitelüket felvevők közel harmada később megbánja döntését. Ezért érdemes az olyan alapfogalmakat megismerni, mint a közvetlen végrehajtás, egyetemleges felelősség, kezes és adós.

Eltérő ajánlatok a fiókhálózatban

Várkonyi Ádám hitelezési szakértő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, előfordulhat, hogy egy bank vidéki és budapesti fiókjában más-más ajánlatot nyújt az ügyfél számára. Hozzátette,

a bank profitorientált intézmény,

és ha jövedelmi oldalon azt látja, hogy meg tud szerezni, el tud csábítani egy ügyfelet, akkor sok esetben ilyen módon is igyekszik növelni bevételét. Mivel egyre gyakoribb, hogy egy bank különböző fiókjai között is verseny van, nem meglepő, ha egy-egy fiók kedvezőbb ajánlatokkal nyújt hitelt.

„A bankok a megtérülés szempontját is figyelembe veszik, amikor kínálataikat meghatározzák. Ennek is lehet a következménye, hogy egy adott bank vidéken jobb feltételek mellett kínál hiteleket. Ebben az esetben figyelembe veszi azt, hogy a budapesti és a vidéki ügyfelek környezete, bevétele eltérő”  – mondta a hitelezési szakértő.

A hitelezési szakértő azt is elmondta, fontos, hogy

a banki alkalmazottak széles körű és szakzsargontól menetes tájékoztatást nyújtsanak az ügyfeleknek.

Hozzátette, tapasztalata szerint az ügyfelek sok esetben a kamatciklusok működését sem értik, azt, hogyan is működik a kamatfixálás, három, hat, kilenc hónapra, illetve egy, öt, tíz vagy húsz évre.

Kizárt a devizakockázat

Várkonyi Ádám azt is elmondta, hogy mostanra már kizárt a devizakockázat, mivel a hitelezés ezen területe szigorú szabályok szerint működik, például Magyarországon már csak azok a személyek igényelhetnek devizahitelt, akik bevételüket is devizában kapják.

Az egyetlen kockázat, amibe belefuthatnak az ügyfelek – tette hozzá –, a jövőbeni törlesztőrészlet-emelkedésé, hogy hogyan is alakul a budapesti bankközi forinthitel-kamatláb, valamint a kamatswapügyletek pénzügyi referenciamutatói.

Hasznos a közjegyzői okirat

A közjegyzői okirat hozzákapcsolása a hitelszerződéshez azért fontos, mert adott esetben ezáltal egy gyorsabb és olcsóbb jogérvényesítési eljárást lehet kezdeni, nem kell pereskedni, hanem közvetlenül bírósági végrehajtással lehet kezdeni a jogérvényesítést.

Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke szerint hitelfelvételkor

a legfontosabb, hogy az ügyfelek kielégítő tájékoztatást kapjanak a megkötendő szerződésről.

Hozzátette, ennek a tájékoztatásnak a kiindulópontja elsősorban nem a szerződés megkötése kell legyen, hanem a jogérvényesítés.

Parti Tamás szerint teljesen másképp fest egy szereződés magyarázta abból a szempontból, ha az ügyfelet tájékoztatják például a zálog, kezesség, az egy egyetemleges adós pozíció fogalmáról is. Ebben az esetben az ügyfél egy másik perspektívából is mérlegelheti a döntését, hogy tényleg szüksége van-e a hitelre.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.