A család maradt a legfontosabb alapkő

 

Egyes nyugat-európai politikusok, közéleti emberek kirohanásszerűen nyilatkoznak, ha a magyar családpolitika szóba kerül. Esetleg odáig merészkednek, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem legfőbb akadályának a megszülető gyermekeket láttatják. Mit ér a család ma Európában, milyen jövőt szán Európa ennek az intézménynek, amely évezredek óta a nagyobb közösségek és társadalmak építőköve?

Az asszisztált reprodukciós kezelések – köznapi nevén – a lombikbébi program magyarországi ingyenessé tételéről értekezett a brit The Guardian. Azt írta, hogy csak üdvözölni tudná a döntést, ha az nem bigott rasszizmusból született volna. A jobboldali nacionalista Orbán Viktor a nagy lakosságcsere névre keresztelt összeesküvés-elmélet megszállottja, aki azt hiszi, hogy valakik el akarják törölni a fehér embereket a föld színéről. Orbán Viktor már jó ideje azt hirdeti hogy a természetes szaporodással kell megoldani a demográfiai gondokat, nem pedig bevándorlással. Ennek érdekében nemrégiben állami ellenőrzés alá vonta az állami klinikákat – tudósított a The Guardian.

Magyarországon pedig egy liberális politikus olyan karikatúrát osztott meg közösségi oldalán, ami szülőgépnek ábrázolja az édesanyát, aki igénybe veszi a családtámogatási rendszer adta lehetőségeket.

A család változott, de a legfontosabb társadalmi alapkő maradt

Az elmúlt idők alatt változott a család funkciója, de megmaradt szocializációs környezetnek, gazdasági közösségnek, szeretetközösségnek.

Újváry András, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kommunikációs vezetője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, társadalmi változásoknak vagyunk a tanúi, a családnál érezhetően gondok vannak. Létezik egy elbizonytalanodás, „a meddig tartsunk ki a párunk mellett” kérdés egyre többször kerül előtérbe. Újváry hozzátette, a család egy olyan társadalmi alapkő, amit meg kell őrizni. Mint mondta,

„a család ellen menni bármilyen indokkal felér egy életellenes tevékenységgel”.

A politika világából megközelítve, komoly vita bontakozott ki a család fogalmáról. A család időről időre változik, de mint alapvető intézményt a magyar kormány elfogadja és értékként kezeli.

Magyarországon a családok védelmében olyan intézkedéssorozatot hozott a kormány, amelyek túlmutatnak egy átlagos párt, egy átlagos politikus vagy egy kormány gondolkodásán, hiszen ezen intézkedések eredménye egy cikluson belül nem érezhető.

A mai magyar kormány tett egy nagyon komoly ideológiai, gazdasági vállalást, melynek hatásai évek, évtizedek múlva fognak csak megjelenni” – mondta Rotyis Bálint, a Médianéző Központ elemzője.


Kossuth Rádió, Ütköző

Hozzátette: létezik egy másik ideológiai vonal is, amely azt vallja, a család egy régi modell, annak múzeumban a helye, egy lejárt lemez, valami újjal kell előállni, valami mást kell formálni.

A gyerekek szeretete egy nemzeti minimum

Újváry András hangsúlyozta, minden jóérzésű ember szereti a gyerekét, a párját, családját, és így próbálja élni az életét. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnál azt gondolják, hogy a gyerekek szeretete egy nemzeti minimum, ennek a tudatosítása a mozgalom fontos feladata. Felhívta a figyelmet arra, hogy a politikusoknak érdemesebb figyelniük a „járulékos áldozatokra”, azaz a gyerekekre, nőkre, anyukákra. „Lehet sok mindenben nem egyetérteni, de a család,

a gyerekek, a nők szeretete fontos. Az anyukák támadhatatlanok”

– mondta Újváry András.

A magyar társadalom többségében egyetért azzal, hogy a családokat támogatni kell. Rotyis úgy véli, valóban létezik ez a nemzeti minimum. A társadalom felől elvárás, hogy „magyar gyerekek szülessenek, erre van egy vágy” – mondta.

Hangsúlyozta, az ellenzéki pártok komoly versenyben vannak egymással, ennek oltárán sok dolgot megengednek maguknak, a magyar kormány intézkedéseit is bírálják.

Ugyanakkor az Egyesült Államok és több más állam is dicsérte a magyar kormány intézkedéseit, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt az amerikai kormányzat meg is hívta Washingtonba, ahol elismeréssel beszéltek a magyar családpolitikáról.

Rotyis Bálint hozzátette, a pozitív visszajelzések ellenére mindig lesznek, akik megpróbálják a magyar kormány intézkedéseit valami nacionalista, rasszista csúnya dolognak beállítani.

A címlapfotó illusztráció.