Több mint százezer középiskolás utazott a határon túlra az elmúlt 30 évben

 


Az elmúlt 30 évben több mint százezer középiskolásnak teremtett lehetőséget a Rákóczi Szövetség programja, hogy a nemzeti ünnepeken utazhassanak – mondta Csáky Csongor, a szervezet elnöke kedd reggel az M1 és a Kossuth Rádió közös műsorában.


Ismertette: az 1994-ben elindított programon egyre többen vesznek részt. Tavalyelőtt a kiemelt ünnepekre – március 15., június 4. és október 23. – mintegy tizenhétezr diák utazott valamelyik Kárpát-medencei településre, tavaly pedig már több mint húszezren vettek részt a programon.

Idén újra meghirdették ezt a lehetőséget a március 15-i nemzeti ünnepre, amelyre bármely magyar Kárpát-medencei középiskola jelentkezhet február 20-ig a szervezet honlapján.

Csáky Csongor közlése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy március 15-én az utazók 70 százaléka valamelyik magyarországi iskolából indul. A legnépszerűbb úti cél a Felvidék. A nemzeti összetartozás napján, június 4-én azonban az arányok kiegyenlítődnek, tehát a határon túli magyar iskolák diákjai is felkerekednek. Október 23-án inkább a külhoni diákok érkeznek Magyarországra – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.