Századvég: A magyarok háromnegyede elutasítja a börtönbizniszt

 

A magyarok háromnegyede elutasítja a börtönbizniszt – ismertette a Századvég Alapítvány kedden az MTI-vel a témában készült felmérésének eredményét.

A közlemény felidézte, hogy az elmúlt időszakban komoly közéleti vitát váltottak ki azok a kártérítési eljárások, amelyek eredményeként a magyar állam jelentős összegeket lenne köteles fizetni az elítélt bűnelkövetőknek a fogva tartás körülményeire hivatkozva. A Századvég megvizsgálta a lakosság álláspontját ebben a kérdésben.

Mint írták, a kutatás szerint az amerikai milliárdoshoz, Soros Györgyhöz köthető ngo-k közreműködésével indult eljárásokról negatívan vélekednek a magyar választók.


A megkérdezettek több mint háromnegyede (78 százalék) nem osztja az említett ngo-k álláspontját a kártérítések jogosságáról, és mindössze a 14 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. A véleménnyel nem rendelkezők aránya e kérdésben 8 százalék – részletezték.

Hozzátették: a felmérés rávilágít arra, hogy a jobboldali szavazók 86 százaléka és a középen állók közel háromnegyede (73 százalék) elutasítja a jogvédő szervezetek által preferált kártérítési gyakorlatot, az eltérően vélekedők aránya e közegekben 7 és 19 százalék, a véleménnyel nem rendelkezőké 7, illetve 8 százalék.

Hasonló az arány a baloldali szavazók körében is: e választók több mint kétharmada (69 százalék) ellenzi a szóban forgó kártérítések kifizetését, ezzel szemben a 23 százalékuk jogosnak véli, 8 százalékuk pedig nem alkotott véleményt ebben a kérdésben – ismertette a Századvég.