Készek az erőszak visszafogására a tálibok

 

Az afganisztáni tálibok hajlandók csökkenteni támadásaik számát, hogy lehetővé váljon a békemegállapodás az Egyesült Államokkal, majd az amerikai erők kivonása az országból – jelentette be a lázadók szóvivője egy pakisztáni lapban szombaton megjelent interjújában.

„Hajlandók vagyunk csökkenteni támadásaink számát a békemegállapodás előtti napokra” – mondta Szuhail Sahín, a Dawn című, angol nyelvű napilapnak adott interjújában. Hozzátette: optimista azzal kapcsolatban, hogy még a hónap vége előtt sikerül megkötni a békemegállapodást. Vállalják, hogy nemcsak az amerikai erők, hanem az afgán fegyveres erők elleni támadásaik számát is csökkentik a megelőző napokra – tette hozzá.

Név nélkül nyilatkozó tálib források csütörtökön közölték: tűzszünet megkötésére vonatkozó javaslatot adtak át Zalmay Khalilzadnak, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottjának a Katarban folyó tárgyalásokon. Az ideiglenes fegyvernyugvás 7-10 napra szólna, s szakértők szerint lehetőséget nyitna az Egyesült Államoknak, hogy békemegállapodással lezárja a 18 éve tartó konfliktust, és kivonja csapatait a dél-ázsiai országból.

Az Egyesült Államok nem közölte, hogy kapott tűzszüneti javaslatot, viszont meg nem nevezett források elmondták, hogy válaszoltak erre, és Washington azt szabja a tűzszünet feltételéül, hogy a tálibok csökkentsék támadásaik számát, de ne csak az amerikai, hanem az afgán erők ellen is.

Washington reménye szerint ha létrejön a tűzszüneti, majd a békemegállapodás, és az amerikai erők kivonulhatnak az országból, akkor utána megindulhat a párbeszéd a kabuli kormány és a tálibok között is.
A tálibok egyelőre nem hajlandók tárgyalni Kabullal, mert Washington bábjának tartják.