Hajdú-Biharban is megjelent a madárinfluenza

 

Hajdú-Bihar megyében egy létavértesi kacsatartó gazdaságban is megjelent a madárinfluenza kedden. A vizsgálatok a betegség H5N8 altípusát mutatták ki ezúttal is. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115 ezres állomány leölését már gyanú alapján elkezdték.

A Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen is madárinfluenza vírusát azonosította a Nébih laboratóriuma tegnap egy nagylétszámú, mintegy 115 ezres állományú kacsatartó gazdaságban. A fertőzött állományban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is – közölte közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. Egyebek között a fertőzött állomány leölését már gyanú alapján elkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.


A betegség megjelenésében valószínűleg a közeli tóra járó vadmadarak játszhattak szerepet. A baromfikat jelenleg is kötelező teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etetni és itatni, az almot szintén úgy kell tárolni, hogy ahhoz a vadmadarak ne férjenek hozzá. Az előírások hamarosan kiegészülnek a kötelező zártan tartással, a fokozott kockázat miatt azonban már most érdemes az állományok zártan tartásról is gondoskodniuk a gazdáknak.

A H5N8 vírustörzs a baromfifélékre veszélyes.

Elkezdődött a fertőzött kacsatelep felszámolása

A madárinfluenza vírusát hétfőn mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei Ácson, egy nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban, ahol már a hatóságok felszámolták a telep szárnyas állományát.

Bognár Lajos országos főállatorvos szerdán az M1 és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában elmondta: mindkét helyen nagyon hasonló vírustörzs jelent meg 2016-2017-ben is Magyarországon, illetve az elmúlt napokban Szlovákiában, Lengyelországban, decemberben pedig Nagy-Britanniában.

Jelenleg a hatóságok legfontosabb feladata, hogy a járványkitörések helyén minél hamarabb felszámolják az állományokat, hiszen a fertőzött állatok folyamatosan vírust termelnek – hangsúlyozta.

Tudatta: az állattartók teendője, hogy betartsák az alapvető járványvédelmi, állategészségügyi szabályokat. A vízibaromfik legeltetését sem szabad már folytatni és a takarmány, alomanyag tárolására is különös gondot kell fordítani – magyarázta Bognár Lajos.

A címlapfotó illusztráció.