A tudatos táplálkozásra hívta fel a figyelmet a dietetikus

 

Az egészséges táplálkozással, mely erősíti az immunrendszerünket is, megelőzhető például a megfázás az influenzaszezonban. Gyomrunk állapota kihatással van szervezetünk működésére.

„A karácsonyi kiadós ebédek és vacsorák után a legtöbben igyekeznek leadni a felszedett kilókat, és a rapid fogyókúrák ilyenkor gyakorta előkerülnek. Ezek hátulütője a jojóeffektus, a gyors hízás után a gyors fogyás csak ideig órákig tart, a szervezetünket ilyenkor sanyargatjuk” – mondta Miháldy Kinga dietetikus, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmzés-egészségügyi Intézet munkatársa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Fogyókúra helyett tudatos táplálkozás

„Az agyunk megjegyzi, hogy mi éheztetjük a szervezetünket. Van egy alapanyagcsere igényünk, és minél többször fogyókúrázunk, annál nehezebben indul be a fogyás, és gyorsabban visszarakódnak a kilók” – fogalmazott a dietetikus.

A szakember a tudatos táplálkozásra hívta fel a figyelmet, és

erre az okostányér ajánlását javasolja.

A tányér fele zöldség, gyümölcs, és van benne gabona, fehérjeforrás, összetett gabonaféle, tehát pont azt ajánlja, amire a szervezetünknek szüksége van” – ismertette. Hozzátette, a kifogások sokszor indokolatlanok, ugyanis télen is meg lehet találni a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket. Az étkezési szokásokkal kapcsolatban a többször kevesebb étkezést, a megfelelő mennyiség kialakítását javasolja. Lefekvés előtt 3-4 órán belül már nem ajánlott ételt fogyasztani.

Miháldy Kinga elmondta, a diéta egy gyógyétrend. „A diéta alatt olyan étrendet értek, ami betegeknek szól. Gondolok itt egy epebeteg étrendjére, egy cukorbeteg étrendjére, ami egy életvitelnek megfelelő étkezés és étrend kialakítása” – fogalmazott.


Kossuth Rádió, Napközben

Fontos a rágásszám

Ha megfelelő – zöldségben, fehérjében gazdag – vacsoránkat elfogyasztottuk, ehetünk gyümölcsöt. Nagyon fontos, hogy evéskor hányszor rágjuk meg az ételt, mert ez egyfajta jelzés az agynak. Ha alaposan megrágjuk az ételt, kevesebb mennyiség is elegendő a jóllakottság érzésének eléréséhez.

A szakértő kitért a vega és a vegán étrendre is. Kijelentette, a táplálkozástudomány mai állása szerint ezt nem ajánlja.

A www.okostanyer.hu gyerekek számára elkészült ajánlásokat is tartalmaz. Az esszenciális aminosovakat a szervezetünk az állati fehérjékből kapja meg, a vörös húsok fogyasztása pedig a vérszegénység kialakulásának megelőzése miatt nagyon fontos – közölte Miháldy Kinga.

A címlapfotó illusztráció.