Zrínyi üzenete a ma embere számára a megalkuvás nélküli hazaszeretetet jelenti

 

Zrínyi-emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés 2020-at. Padányi József vezérőrnagy szerint a költő, hadvezér, politikus Zrínyi Miklós legfontosabb üzenete a ma embere számára a megalkuvás nélküli hazaszeretetet jelenti.

Jan Thomas Zrínyi Miklós félalakos képmása A Költő, hadvezér, államférfi – Zrínyi Miklós (1620–1664) című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés 2020-at

a magyar költő, hadvezér és politikus

születésének négyszázadik évfordulója alkalmából. Az emlékév az 1620-ban született hadvezér, költő, politikus Zrínyi Miklósnak állít emléket.

Padányi József vezérőrnagy, Zrínyi-kutató a Kossuth Rádió Napközben című műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékév az 1620-ban született hadvezér, költő, politikus Zrínyi Miklósnak állít emléket, és nem dédnagyapjának, a szigetvári hősnek.

A magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja

Az emlékév lehetőséget ad arra, hogy bemutassuk Zrínyi Miklós nagyságát papírra vetett gondolatai és tettei által” – mondta a vezérőrnagy. Hozzátette, Zrínyi a tizenhetedik század, sőt a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja.

Nemcsak költészetével, hanem

politikusi és katonai tevékenységével is marandót alkotott.

Zrínyi Miklós végvári katona volt, nem vezérelt nagy seregeket, viszont a rá bízott küldetéseket, mint a harmincéves háborút is igazi profizmussal hajtotta végre – tette hozzá Padányi József.

Egy kiemelkedő tette a téli hadjárat volt, amit 1664. január végén, február elején hajtott végre, huszonötezer katonával kétszáznegyven kilométerre hatolt be a törökök által megszállt országrészbe, elfoglalt négy helyőrséget, és megsemmisítette az eszéki hidat, ezzel lassítva a törököket abban, hogy tavasszal megkezdhessék vonulásukat Magyarország irányába – hangsúlyozta Padányi József.

A vezérőrnagy kiemelte, a véghezvitt harctetteken túl

a hadászati irodalmat is gazdagította

olyan írásokkal, amelyek a mai napig aktuálisak.

Zrínyi, mint katonaeszmény él a magyar honvédek körében

Az idei év emlékévvé nyilvánítását nem véletlenül a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezte, hiszen Zrínyi, mint katonaeszmény él a magyar honvédek körében. „Az emlékév során olyan programokat szervezünk, amelyek a társadalom valamennyi rétegét, korosztályát megszólítják” – mondta Padányi József.

A tervek közt szerepel vándorkiállítás, nemzetközi konferencia szervezése, emellett különböző vetélkedők szervezése gyerekeknek.

Az emlékévben igyekeznek minél több olyan új információt bemutatni, amelyek eddig

nem voltak ismeretesek Zrínyi Miklós tevékenységéről,

és tágabb értelemben a Zrínyi-családról. Ilyen új információ például Zrínyiújvár pontos helyének feltárása is.

2020-ban, a ma embere számára Zrínyi Miklós legfontosabb üzenete a megalkuvás nélküli hazaszeretet – zárta szavait Padányi József vezérőrnagy.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.