Zrínyi-emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés 2020-at

 

Az idei év emlékévvé nyilvánítását nem véletlenül a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezte, hiszen Zrínyi Miklós mint katonaeszmény él a magyar honvédek körében. „Az emlékév során olyan programokat szervezünk, amelyek a társadalom valamennyi rétegét, korosztályát megszólítják” – mondta Padányi József vezérőrnagy.

Elias Widemann 1652-ben készített rézmetszete Zrínyi Miklós költőről, hadvezérről (Fotó: MTI/Reprodukció)

Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés 2020-at a magyar költő, hadvezér és hattudós születésének négyszázadik évfordulója alkalmából.

Padányi József vezérőrnagy, Zrínyi-kutató a Kossuth Rádió Napközben című műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékév az 1620-ban született hadvezér, író, politikus Zrínyi Miklósnak állít emléket, és nem dédnagyapjának a szigetvári hősnek.

A tizenhetedik század, sőt a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja

Az emlékév lehetőséget ad arra, hogy bemutassuk Zrínyi Miklós nagyságát papírra vetett gondolatai és tettei által” – mondta a vezérőrnagy. Hozzátette, Zrínyi a tizenhetedik század, sőt a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja.

Nemcsak költészetével, hanem politikusi és katonai tevékenységével is marandót alkotott.

Zrínyi Miklós végvári katona volt, nem vezérelt nagy seregeket, viszont a rá bízott küldetéseket, mint a harmincéves háborút is igazi profizmussal hajtotta végre – tette hozzá Padányi József. Egy nagyon kiemelkedő tette a téli hadjárat idejére tehető, 1664 január végén–február elején huszonötezer katonával kétszáznegyven kilométerre hatolt be a törökök által megszállt országrészbe, elfoglal négy helyőrséget, és megsemmisítette az eszéki hidat, ezzel lassítva a törököket abban, hogy tavasszal megkezdhessék vonulásukat Magyarország irányába.

A vezérőrnagy kiemelte, a véghezvitt harctetteken túl a hadászati irodalmat is gazdagította olyan írásokkal, amelyek a mai napig aktuálisak.

Zrínyi mint katonaeszmény él a magyar honvédek körében

Az idei év emlékévvé nyilvánítását nem véletlenül a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezte, hiszen Zrínyi mint katonaeszmény él a magyar honvédek körében. „Az emlékév során olyan programokat szervezünk, amelyek a társadalom valamennyi rétegét, korosztályát megszólítják” – mondta Padányi József.

A tervek közt szerepel

vándorkiállítás, nemzetközi konferencia szervezése, emellett különböző vetélkedők szervezése gyerekeknek.

Az emlékévben igyekeznek minél több olyan új információt bemutatni, amelyek eddig nem voltak ismeretesek Zrínyi Miklós tevékenységéről és tágabb értelemben a Zrínyi családról. Ilyen új információ például, Zrínyiújvár pontos helyének feltárása is.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.