Kedvezményt kapnak a nyelvtanulási diákhitelt felvevő édesanyák is januártól

 

A nyelvtanulási diákhitelt felvevő édesanyák számára is kiterjeszti a gyermektámogatási kedvezményt a kormány döntése alapján a Diákhitel Központ: a második gyermek 2020. január elsejét követő megszületése vagy örökbefogadása esetén elengedik a tartozás felét, a harmadik vagy további gyermek esetén pedig a teljes tartozást.

A Diákhitel Központ kedden az MTI-vel azt is közölte: ha az édesanyának több diákhitel-szerződése is van (diákhitel 1, diákhitel 2, nyelvtanulási diákhitel), akkor választhat, melyik tartozást engedjék el.

A gyermekek születése esetén a fennálló diákhitel-tartozás elengedése a Diákhitel Központ által e célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével igényelhető – írták.

A központ 2018. január elseje óta több mint 3 milliárd forint értékben engedte el több ezer édesanya tartozását a diákhitel 1 és a diákhitel 2 esetében a második és harmadik gyermek megszületése után.

Kitértek arra, hogy a diákhitel 1 és a nyelvtanulási diákhitel kamata a következő félévben is rekordalacsony, 1,99 százalék, míg a költségtérítéses hallgatók által igényelhető diákhitel 2 továbbra is kamatmentes.

Ha a nyelvtanulási diákhitelt felvevő hallgató vagy volt diák a támogatott nyelvek egyikéből legalább B2 szintű (középfokú), komplex, államilag elismert nyelvvizsgát szerez, és ezt a nyelvvizsga bizonyítvány másolatának benyújtásával igazolja, akkor a bejelentés napjától hitele kamatmentessé válik a kormány kamattámogatásának köszönhetően – áll a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.