Tízezreket érintő, jelentős változások lépnek életbe január elsejétől

 

2020. január 1-jétől a négy- vagy többgyermekes édesanyák a teljes szja-mentességet kapnak, igényelhető a nagyszülői gyed, illetve a meddőségi kezelések és gyógyszerek is ingyenesek lesznek. Emellett csökken a kereskedelmi szálláshelyek áfája, illetve megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, közismert nevén az eva is – közölte az M1 Híradója.

A 15 százalékos személyijövedelemadó-mentesség mellett az édesanyák az édesapákkal megosztva a családi adókedvezményt is igényelhetik. Ezzel jelentős összeget tudnak megtakarítani évente.

Januártól több tízezer nagypapa vagy nagymama élhet a nagyszülői gyeddel. Azok igényelhetik, akik még nem nyugdíjasok, és a dolgozó szülők helyett gondozzák az unokákat. Több gyermek után több gyed jár, a juttatás összege a korábbi jövedelemtől függ.

Az év első napjától a közfinanszírozott meddőségi kezelésekért és a gyógyszerekért, jövő év július elsejétől pedig a meddőségi vizsgálatért sem kell fizetni. Országszerte 12 központban várják a párokat. Az intézkedés mintegy százötvenezer párt érinthet, és akár négyezerrel több gyermek megszületését is segítheti.

Január elsejével az áfakulcs 18-ról 5 százalékra változik. Az adóterhek csökkentése segíti az új beruházásokat, a bérek emelését, illetve a versenyképesség növekedését.

Továbbá 13 százalékról 12 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa, ami több mint 40 ezer vállalkozást érint. Emellett megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, ezzel egyszerűbbé válik az adórendszer. A döntést az is indokolja, hogy az elmúlt években olyan kedvezőbb adózási formák jelentek meg, mint a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) vagy a kiva. Emelkedik viszont az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, havi 7710 forintra.

A rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai 2020. január 1-jétől háromévenként egy alkalommal hathavi illetményüknek megfelelő juttatást kapnak. A fegyverpénz fizetéséről szóló javaslatokat a nemzetbizotnsági kabinet januárban terjeszti a kormány elé.

Szerdától nő a bioetanol-összetevők aránya az üzemanyagokban. A változás célja a klímavédelem és az energiafüggetlenség erősítése, és a megújuló energiák terjedésének gyorsítása. A modernebb autókra nincs hatással a változás, de az idősebb kocsik tulajdonosainak célszerű tájékozódni a magasabb alkolholtartalmú benzin várható hatásairól.

További változás, hogy 2020 és 2021 januárja között három lépcsőben emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.

A címlapfotó illusztráció.