Lesz eső karácsonykor is

 

Szerdán kora délelőttig az ország nagyobb részén – a nyugati határszél és északkelet kivételével – borult lesz az ég, a Duna-Tisza közén eső, nyugatabbra záporok várhatók. Napközben a Békéscsaba-Salgótarján vonal szélesebb sávjában borult idő várható kisebb esővel, máshol a felhőátvonulások és záporok mellett napsütésre is van esély – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli felén ismét kísérhetik erős lökések, sőt, estétől a Dunántúlon tovább erősödhet a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között valószínű, délnyugaton a magasabb értékekkel.

(Fotó: OMSZ)

Késő este -1, +6 fok várható.

(Fotó: OMSZ)

Csütörtök hajnalban ismét jobban összeállhat, megvastagodhat a felhőzet, közepesen és erősen felhős időszakokra számíthatunk záporokkal – nagyobb számban az éjszaka első felében a Dunántúlon, a második felében keletebbre. Az Észak-Alföldön, Északi-középhegység térségében párássá válhat a levegő, ködfoltok kialakulása sem kizárt.

A továbbra is északnyugati irányból fújó szél feltámad, a Dunántúlon nagyobb területen erős, a Bakonyban és Sopron térségében viharos lökésekre kell számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul, a Tiszántúl északi részén, északkeleten lehet nagyobb eséllyel fagy, néhol már a késő esti órákban is.

(Fotó: OMSZ)

Csütörtökön napközben többnyire gyengén vagy közepesen felhős ég mellett több órára kisüt a nap, néhol fordulhat elő zápor, hózápor. Az északnyugati, északi szél a keleti országrész kivételével nagy területen megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 8 fok között alakul.

(Fotó: OMSZ)

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk északkeleti kétharmadának időjárását alacsonynyomású légköri képződmény alakítja, így arrafelé frontok teszik változékonnyá az időt. Az Európa keleti határszéle fölött húzódó hullámzó frontzóna, illetve az attól nyugatabbra elhelyezkedő, okklúziós front mentén is felhős, csapadékos az időjárás.

Mivel kontinensünk döntő részén az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb az idő, emiatt a csapadék formája az északi, fagyosabb tájak kivételével elsősorban eső, így síkvidéken csupán Észak-Európában van fehér Karácsony. Eközben az Ibériai-félsziget tágabb térsége fölött magasnyomású zóna helyezkedik el, amelynek hatására ott alapvetően szárazabb, naposabb az idő, csupán helyenként marad meg tartósabban a köd, illetve a rétegfelhőzet..