Hasznos tanácsok a karácsonyi időszakban utazóknak

 

A Budapest Airport csokorba gyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a karácsony környékén utazók számára annak érdekében, hogy az utazás az évvégi hajrában is kiszámítható és gördülékeny legyen.

(Fotó: Budapest Airport)

Közelegnek az év végi ünnepek, amikor egyre többen döntenek úgy, hogy melegebb tájakon töltik a karácsonyt vagy a szilvesztert – sokan pedig ekkor térnek haza, hogy szeretteikkel együtt ünnepeljenek. Az előrejelzések szerint az év végén átlagosan napi ötvenezer utas fordul meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a megnövekedett utasforgalom miatt a Budapest Airport felhívja az utasok figyelmét, hogy a gépindulás előtt legalább két-három órával érkezzenek meg a repülőtérre – derült ki a Budapest Airport közleményéből.


A napi csúcsidőszak reggel 6:00 és 7:00 óra, illetve 11:00-13:00 óra között zajlik, és különösen sokan utaznak pénteken és hétfőn, hogy egy-egy hosszú hétvége alkalmával új városokat fedezzenek fel. Az ünnepek alatt hagyományosan december 23, december 27-28. illetve a szilvesztert megelőző december 30. bizonyul a legforgalmasabb napnak.

A megnövekedett forgalom idején hosszabb várakozási időre kell számítani a csúcsidőszakokban az utasfelvételnél és az utasbiztonsági ellenőrzésnél – az ellenőrzés gördülékenysége érdekében érdemes előre tájékozódni a tiltott eszközökről a www.bud.hu oldalon.

Karácsonykor is tiltott tárgynak minősül minden gyúlékony anyag: csillagszórót és tűzijátékot sem a feladott, sem a kézipoggyászban nem lehet szállítani. Kevesen gondolnák, de a folyadéknak számító kocsonya sem utazhat a kézipoggyászban; aki hagyományos karácsonyi ételt vinne magával, annak jó alternatíva lehet a diós vagy mákos bejgli.

Fontos újdonság, hogy a biztonsági ellenőrzés során már nem szükséges a laptopokat és nagyobb elektronikai eszközöket kivenni a poggyászból – ez gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a kötelező ellenőrzés folyamatát.

A legtöbben az Egyesült Királyságból érkeznek ilyenkor, de az új tengerentúli, hosszútávú járatoknak köszönhetően több az Egyesült Államokból és különböző ázsiai országokból érkező utas is. A Budapestről indulók körében népszerű célállomás ilyenkor Ázsia, de sokan döntenek a közelebbi, melegebb éghajlatú úticélok, például közel-keleti országok, vagy Európa mediterrán országai, például Spanyolország és Görögország mellett.