Tovább terebélyesedik a szegedi törvényszéki botrány

 

Nemcsak egy több száz milliós építőipari megbízás, hanem egy feltűnően olcsón gazdát cserélt szegedi luxuslakás is arra utalhat, hogy elfogult lehetett a bírói tanács a Szeviép-per másodfokú tárgyalásán. A szocialista kormányok idején milliárdos megrendeléseket elnyerő építőipari cég vezetői első fokon, csődbűntett miatt, több éves letöltendő büntetést kaptak, másodfokon azonban felmentette őket egy olyan bírói tanács, amelynek tagjairól sajtóhírek szerint különös dolgok derülnek ki. A Fidesz szerint „erősen felmerül” a bírói korrupció gyanúja – közölte az M1 Híradója.

Egy éve bűnösnek találták a korábban útépítéssel és magasépítéssel is foglalkozó Szeviép Zrt. három vezetőjét. Összesen 16 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte őket a Szegedi Járásbíróság.

A Szeviép a szocialista kormányok idején Szeged egyik legsikeresebb építési vállalkozása volt, milliárdos beruházásokban vett részt. Az elsőfokú ítélet szerint a cég vezetői ésszerűtlenül, jelentős mennyiségű kölcsönöket adtak cégeknek úgy, hogy a hitelek visszafizetésére nem volt reális esély. A Szeviép ezután hamarosan csődbe is ment. A kinnlévőségek miatt nem tudták kifizetni alvállalkozóikat.


443 családot károsítottak meg, összességében 10 milliárd forinttal.

A bíróság első fokon különösen jelentős mértékű, vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett miatt ítélte el a Szeviép vezetőit. Néhány napja megszületett a másodfokú ítélet is. A járásbírósággal ellentétben a Szegedi Törvényszék bizonyíték hiányában felmentette a vádlottakat.

A PestiSrácok hétfőn azt írta, a Szegedi Törvényszék összeférhetetlenség miatt nem is tárgyalhatta volna az ügyet. A háromfős törvényszéki bírói tanács egyik tagjának építőipari vállalkozása ugyanis komoly megbízásokat kaphatott a szegedi önkormányzattól az utóbbi években. Ugyanattól a Botka László vezette önkormányzattól, amely – ahogy a portál fogalmaz – a Szeviépet is kitömte pénzzel.

A portál szerint ugyanúgy hívják az ügyben eljáró bírói tanács egyik tagját és egy szegedi építőipari cég egyik társtulajdonosát. A PestiSrácok arról írt, Nóvé Ágnes férjével közös cége a Szeviép-per idején elnyert például egy majdnem egymilliárdos megbízást egy konzorcium tagjaként.

Irodaépítésre kapott a cégük egy 51 millió forintos beruházást, később 2,5 millió forintért szintén a cégüket bízták meg az egyik szegedi óvoda tetőcseréjével is. A PestiSrácok szerint a cég éves bevétele korábban soha nem volt annyi, mint amit egy év alatt a Botka László vezette önkormányzattól kaptak a másodfokú Szeviép-per előtt.

A napvilágra került információk alapján az látszik, hogy Botka László a másodfokon döntő bírói tanács tagjait előnyökhöz juttatta a szegedi önkormányzaton keresztül” – mondta a Fidesz frakciószóvivője, Halász János. Hozzátette, különös, hogy miután első fokon összesen 16 évet szabtak ki a három vádlottra,

a másodfokú szegedi bírói tanács felmentette ugyanezeket az embereket.

Tizenkétmillióért kapott száz négyzetméteres belvárosi lakást az önkormányzattól a Szeviép-ügy másik tanácsvezető bírója” – írta kedden a PestiSrácok. A cikk szerint nemcsak a másodfokon felmentő ítéletet hozó Nóvé Ágnes lehetett összeférhetetlen önkormányzati céges szerződései miatt, hanem a tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva érintettsége is felmerülhet.

Szeged vagyonkezelőjének honlapján ugyanis rátaláltak egy 2015-ös adásvételre, amely szerint Kovalcsik Éva Katalinnak adtak el egy ingatlant Szegeden 12,4 millió forintért. Azt írják, a cím és az ingatlan földhivatali tulajdoni lapja alapján kiderült, hogy egy 100 négyzetméteres polgári luxuslakásról van szó Szeged szívében, a sétálóutca műemlék palotaépületében, ami az adásvételt követően szinte azonnal gazdát cserélt.

Az Országos Bírói Hivatal vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Senyei György a PestiSrácoknak azt írta, jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét.

A törvényszék az M1 kérdéseire azt írta, hogy a törvényben meghatározott kizárási ok fennállásáról az ügyben eljáró tanács tagjai nem tettek bejelentést. Mint fogalmaznak, a másodfokon született ítélet az ügyészség fellebbezése miatt nem jogerős, az eljárás harmadfokon folytatódik, ahol az ítéletet teljeskörűen felülbírálják.

A címlapfotó illusztráció.