Átadták a Gábor Dénes-díjakat

 

Átadták a technológiai innováció, műszaki és mérnöki kutatómunka terén kiemelkedő teljesítményeket elismerő 2019-es Gábor Dénes-díjat kedden a Parlamentben.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke üdvözli Pomázi Gyulát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét a technológiai innováció, műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítményeket elismerő 2019-es Gábor Dénes-díjak átadásán az Országházban. Középen Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A díjátadón Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: a díj harminc esztendeje egy magyar lámpagyújtás, amelynek fénye segít a természettudományok egyetemes katedrálisának felfedezésében, a magyar műszaki alkotóerő felmutatásában és közösségi elismerésében, valamint segít a magyar tudományosság határokon átívelő összefogásának erősítésében is.

„A jövőtől való félelemmel, szorongással és tehetetlenséggel szemben ma is egyetlen orvosság van, az, amit Gábor Dénes is felismert, hogy a jövő csak az ember által és csak az ember javára alakítandó, vagy ahogy Gábor Dénes fogalmazott, a jövő feltalálható” – mondta Kövér László.

Ehhez azonban Kövér László szerint korszerű tudással és biztos erkölcsi támaszkodókkal bíró emberek kellenek, akik felismerik és megfelelő kérdésekkel sarokba tudják szorítani, megoldható állapotba tudják hozni a problémákat, akik ismerik az átjárást a tudomány és ipar, a mindennapi élet különböző területei között.

A Gábor Dénes-díjban két határon túli magyar tudós, kutató és feltaláló is részesült

Jamrik Péter, a díj alapítója hangsúlyozta: az elismerés harminc év után is azért egyedi és időtálló, mert világnézeti vagy vallási hovatartozás nélkül, politikai indíttatást mellőzve kerülhettek és kerülnek fel a díjazottak tablójára a magyar természettudomány, a műszaki, szellemi élet kiválóságai.

A Novofer Alapítvány által alapított, immáron 31. alkalommal átadott Gábor Dénes-díjban és életműdíjban 2019-ben összesen kilencen, köztük két határon túli magyar tudós, kutató és feltaláló részesült. Az elismerést napjainkig összesen 229-en vehették át.

A díjazottak közül Pető Mária fizikus, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium fizikatanára az erdélyi fiatalok természettudományos orientációja érdekében végzett sikeres munkájáért, innovációvezérelt oktatási módszeréért, az általa képzett és irányított diákokkal a nemzetközi innovációs versenyeken elért eredményekért részesült külhoni Gábor Dénes-díjban.

Rekeczky Csaba villamosmérnök, a Verizon Communications Inc vezetője és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára az emberi látórendszer felépítése és működési mechanizmusa által inspirált, téridőbeli videóesemény detekciós metódusok kutatása és fejlesztése terén elért eredményeiért részesült külhoni Gábor Dénes-díjban.

Czigány Tibor gépészmérnök, az MTA rendes tagja, a BME Polimertechikai Tanszék professzora, Széchenyi-díjas kutató egyebek mellett a polimer kompozitok technológiai célú felhasználásáért kapta az elismerést.

Reith András építészmérnök, az ABUD Mérnökiroda Kft. ügyvezetője, az integrált építészeti tervezési módszertan hazánkban elsőkénti alkalmazásáért, a környezettudatos és fenntartható épületek rendszerszintű tervezésében elért egyedülálló eredményeiért vehetett át Gábor Dénes-díjat.

Balázsi Csaba kohómérnök, az MTA doktora, az MTA EK tudományos tanácsadója, többek között az új alkalmazásközpontú kerámia nanokompozit-anyagok létrehozásában, valamint az új anyagok fizikai és funkcionális tulajdonságainak meghatározásában elért eredményeiért részesült az elismerésben.

Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense, az MTA és az Egyetem Fotoelektrokémiai Kutatócsoportjának vezetője, a foto-elektrokémia kutatásának területén végzett munkásságáért kapott Gábor Dénes-díjat.

Laszlovszky István szakgyógyszerész, a Richter Gedeon Nyrt. klinikai projektkoordinátora, több évtizedes nonklinikai és klinikai kutató-fejlesztő tevékenységéért, a kiemelkedően széles körű szakmai publikációs és oktatói tevékenységéért vehette át a díjat.

Veres Mihály fizikus, az Isotoptech Zrt. vezérigazgatója a sugárvédelem, nukleáris technológia és radioaktívhulladék-kezelés témakörében végzett innovációs tevékenységéért kapott Gábor Dénes-díjat.

Domokos Gábor építészmérnök, az MTA rendes tagja, a BME kutatóprofesszora a természettudományos és mérnöki problémák matematikai modellezésen alapuló sikeres megoldásáért vehette át a díjat.

Gábor Dénes-életműdíjat kapott Szigethy Dezső okleveles vegyész, közgazdász, a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezetője és alapítója, a közel negyvenéves sikeres kutatói és innovációs üzleti munkásságáért.

Bartha László vegyészmérnök, a Veszprémi Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője pedig a szénhidrogénipari adalékok kutatása, valamint a polimer és gumi hulladékok kémiai és mechanikai újrahasznosítása terén végzett sikeres munkája miatt, továbbá a mérnökképzésében betöltött több évtizedes példamutató munkásságáért vehetett át Gábor Dénes-életműdíjat.

Gábor Dénes szellemi örökségének ápolásáért Gyulai József fizikus, Prima- és Széchenyi-díjas akadémikus, Hódmezővásárhely díszpolgára In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült. Szintén In Memoriam Gábor Dénes-díjban részesült Kosztolányi Tamás gépészmérnök, a Novofer Távközlési Innovációs Zrt. nyugalmazott irodavezetője, valamint Pomezanski György magyar–történelem szakos tanár, televíziós műsorvezető.

Gábor Dénes tudományos diákköri ösztöndíjban idén Rendes Szilveszter építőmérnök hallgató részesült.

A díjakat Kövér László, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Bendzsel Miklós a kuratórium elnöke, Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, Freund Tamás, az MTA alelnöke és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora, valamint a Novofer Alapítvány képviselői adták át a Parlament Felsőházi termében.