A hólánc több országban kötelező – érdemes beszerezni

 

Akár 1,6 millió forintra is megbüntethetik azt, aki megfelelő téli abroncs nélkül indul útnak, és a hóláncra is nagyon figyelnek a hatóságok az uniós tagállamokban.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Különbséget kell tenni a bírság és a kártérítési összeg között – jelentette ki Szatmári-Margitai Gergely ügyvéd, jogi szakértő az M1 Ma este című műsorában. Elmondta, a bírságoknál megszabott árrendszer van, a kártérítés ugyanakkor különböző összegű lehet, ez minden országban más és más.


Elmondta, egy megtörtént baleset kapcsán a szakemberek vizsgálják, hogy a baleset mekkora valószínűséggel következhetett volna be, ha az évszaknak megfelelő gumit használ az adott személy. Ha bebizonyosodik, hogy megfelelő abronccsal nem következett volna be a baleset, akkor akár

szabálysértési eljárás alá is vonható a baleset okozója.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy kártérítés kifizetésére is kötelezhető ilyenkor, hiszen a polgárjogi és a szabályszegési jogi vetületek teljesen elkülönülnek egymástól. Hozzátette, ha valaki nyári gumival közlekedik télen, és szabálytalanságot is elkövetett, ami a balesethez vezetett, az súlyosbító ok lehet egy szabályszegési eljárásnál.

A KRESZ szerint nem kötelező

A magyarországi KRESZ-szabályok nem kötelezik téli gumi használatára a gépjárművezetőket, sokan emiatt nem is cserélik le a gumikat. Szatmári-Margitai Gergely szerint ugyanakkor mindig a környezeti adottságokhoz mérten kell felkészíteni járműveinket, hiszen így növelhetjük a biztonságot, és elkerülhetjük a baleseteket is. Nemcsak a gumikra, de a fényberendezési és a fagyálló folyadékra is kiemelten kell figyelni.

Véleménye szerint sokat segítene a helyzeten, ha az abroncscserére vonatkozó ajánlást felváltaná egy kötelező érvényű szabály, mert

sokan nem veszik komolyan a járműveik téli felkészítését.

A szakértő kitért a hóláncok használatára is. Magyarországon általában nincsenek olyan szélsőséges időjárási viszonyok, amelyek indokolnák a használatát, de külföldön szigorúan ellenőrzik a hatóságok. Az se mindegy, hogy a hólánc valóban az adott kerékre illik-e. Ausztriában a rendőrök ellenőrzéskor ezt is megvizsgálják. Aki nem tudja biztosan eldönteni, hogy melyik hólánc a megfelelő, annak érdemes kikérni szakember véleményét, ugyanis a legtöbb uniós tagállamban a hólánc hiány miatt is súlyos pénzbüntetésre számíthat a jármű vezetője.

Hozzátette, ezekben az országokban akkor is kötelező a hólánc megléte, ha az adott személy nem akar a hófedte hegyekben közlekedni.

A címlapfotó illusztráció.