A néhány évvel ezelőtti menzareformnak köszönhetően mára az iskolák sokkal kevesebb sós, cukros és zsíros ételt kínálnak konyháikon. Emellett az iskolai konyháknak a háromnegyede nem használ kényelmi termékeket sem.
A kép illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Egészségesebb ételek, nagyobb választék, jó minőségű hozzávalók. Ez az eredménye a néhány évvel ezelőtti menzareformnak.
Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges ételek elkészítésére
Aradi László, az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezető-helyettese az M1 Iskolapad című műsorában elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges ételek készítésére. Hozzátette, figyelemmel kísérik a beszállító cégüket, amelyik kizárólag Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskolának főz. Kiemelte, a beszállító cégük kéthetente kínál bő zsiradékban sült húst, illetve kéthetente nem ismételheti meg a menüt.
A gyerekek elégedettek az ételekkel, és már sokkal kevesebb egészségtelen hozzávaló kerül az asztalokra. „A reggeli
és a sószórók és cukoradagolók is száműzve vannak az étkezőből” – mondta az intézményvezető-helyettes.
A modern közétkeztetés is hozzájárul a felnövő generáció egészségesebb életéhez
A kormány célja az volt, hogy a modern közétkeztetéssel is hozzájáruljon a felnövő generáció egészségesebb életéhez. Rétvári Bence parlamenti államtitkár elmondta, „a rendelet egyrészről abba az irányba mutatott, hogy kevesebb legyen a későbbi élet szempontjából veszélyes összetevő. Tehát kevesebb legyen a cukor, a só- és a zsírtartalom, és az is fontos volt, hogy a különböző kényelmi termékek, tehát a porból készült krumplipüré és hasonlók, száműzve legyenek a konyhákból”. Hozzátette, célkitűzésüket sikerült elérniük, nemcsak azt, hogy csökkent a só-, a cukor- és a zsírbevitel, hanem most már
Az egészséges táplálkozás megismertetése, megszerettetése nevelési folyamat is az iskolák számára. Ságodi Zoltánné konyhavezető elmondta, „sok időbe telik, hogy rávezessük a gyerekeket arra, hogy az egészséges táplálkozás mennyire fontos az ő életükben”.
Persze a sok zöldség, főzelék és friss gyümölcs mellett megmaradtak az örök klasszikus menzaételek is a kínálatban.
A kormány részben vagy egészben átvállalja a költségeket
Azoknak a családoknak, amelyeknek nehézséget okoz az iskolai ebéd befizetése, a kormány részben vagy teljesen átvállalja annak költségeit.
A menza a legtöbb helyen népszerű, iskolájukban is a tanulók többsége igénybe veszi. Aradi László elmondta, tanulóik csaknem háromnegyede az iskolai menzán étkezik, alsó tagozaton természetesen többen. Hozzátette, reggelit és uzsonnát is kínálnak, amit a felső tagozaton egy kicsit kisebb arányban veszik igénybe a diákok, hiszen tanítás után hazamennek.
A büfék kínálatát is egészségesebbé tették
A reggeli és az ebéd mellett az intézményekben található büfék kínálatát is egészségesebbé tették az utóbbi években. Rétvári Bence kiemelte, fontos volt számukra, hogy ne csak a menzák, hanem az iskolai büfék is egészségesebb ételeket kínáljanak, ezért
amelyek a leginkább egészségtelenek. Hozzátette, az említett rendelkezés az iskolai étel- és ital- automatákra is vonatkozik.
A kormány támogatásának köszönhetően az utóbbi években jobb minőségű, egészségesebb ételek, kevesebb cukrot, zsiradékot és sót tartalmazó étel kerül az iskolai étkezők asztalára. A szünidei gyermekétkeztetési programnak köszönhetően pedig valamennyi iskolai szünetben lehetőségük van a rászorulóknak legalább naponta egyszer meleg ételhez jutni.
A címlapfotó illusztráció.