Időben készülnek az autósok a télre

 

Az autósok többsége már októberben elkezdi autója felkészítését a téli időszakra – derül ki a Mol felméréséből. A gumicsere a legfontosabb téli teendő, jégkaparó szinte minden kocsiban van. Télen több fogy prémium-üzemanyagból is.

A felmérésből kiderült, hogy az autó téli felkészítésében a legfontosabb teendők között a gumicsere került az élre, ezt követi a szélvédőmosó cseréje, majd a hűtőfolyadék ellenőrzése (10-ből 9 válaszadó esetén). Az akkumulátort és az ablaktörlő lapát ellenőrzését 10-ből 8 válaszadó tartotta fontosnak.

A felmérésből az is kiderül, mi a téli alapfelszereltség része a kocsinkban: a legtöbben jégkaparót (93 százalék) és jégoldó spray-t (79 százalék) tartanak, de takaró (67 százalék), meleg ruha (43 százalék) és egyeseknél hólánc is (26 százalék) megtalálható, ez utóbbi aránya a Nyugat- és Dél-Dunántúlon lakók esetében magasabb (40 százalék körüli).

A kutatás azt is megmutatta, hogy a legtöbben még októberben elkezdik az autó téliesítését az ablaktörlő lapát, a hűtőfolyadék és az akkumulátor ellenőrzésével, illetve a szélvédőmosó-folyadék cseréjével, ugyanakkor az autógumi cseréjénél a tartósan 7 fok alatti hőmérséklet volt a döntő szempont a többségnél (45 százalék).

A felmérés résztvevőinek 15 százaléka rendszeresen, illetve fele alkalmanként tankol prémium-üzemanyagot vagy egyéb adalékanyagot az autójába azért, hogy télen biztosan elinduljon.