Hazaérkeztek a magyar mérnökök a földrengés sújtotta Albániából

 

Hazaérkezett Albániából az a hét magyar építőmérnök, akik a november végi földrengésben megsérült épületek, utak, hidak állapotát mérték fel Tiranában, illetve a főváros környékén. Százötven házból tízről állapították meg, hogy életveszélyes, azokba biztosan nem lehet visszaköltözni. Ötvenen haltak meg a földrengésben – közölte az M1 Híradója.

A Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kara és a Magyar Mérnöki Kamara képviseletében hét szakember egy hétig dolgozott a katasztrófa sújtotta térségben. A megrongálódott épületek, közművek, utak és hidak szerkezeti biztonságát mérték fel.


„Ez alatt az egy hét alatt mintegy százötven házat vizsgáltunk át, azoknak az állékonyságát, illetve azt, hogy életveszélyes-e ott lakni, vagy sem. A házak átvizsgálása során körülbelül tízről állapítottuk meg, hogy életveszélyes állapotban van. Ezek mind Tiranában, a fővárosban voltak, ennyi háznál kellett kilakoltatást kérni” – mondta az M1-nek Joó Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának dékánhelyettese.

A helyi hatóságok az építőmérnökök szakvéleménye alapján rendelték el egy, a földrengésben megrongálódott ház lebontását.

„Tapintható volt a félelem az emberek körében, akik azért aggódtak, mi fog történni a házukkal. Nagyon fontos volt számukra az, hogy mi, külföldi mérnökök milyen véleményt alkotunk a házaikról, és ez sok esetben megnyugtató volt számukra” – mondta el Pohl Ákos építőmérnök.

Magyarország a földrengés után elsőként ajánlotta fel segítségét Albániának. A katasztrófavédelem kétteherautónyi menedék- és elsősegélynyújtáshoz szükséges felszerelést küldött a földrengés sújtotta térségbe. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a parlamentben azt mondta, a kormány további 250 ezer euróval támogatja a tiranai római katolikus közösséget, amelynek négy temploma is komoly károkat szenvedett a földrengésben.

Albániában, az Adriai-tenger partvidékén november 26-án a Richter-skála szerinti 6,4 erősségű földrengés pusztított. A katasztrófában ötven ember meghalt, kétezren megsérültek, és legalább négyezer ember elvesztette otthonát.

A címlapfotó illusztráció.