Élő adásban magyarázkodott a Színművészeti Egyetem rektorhelyettese

 

Nem született eredmény Gothár Péter szerdai etikai bizottsági meghallgatásán – erről a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese beszélt az ATV-ben. Az ülést napközben kétszer is elhalasztották. Az Origo értesülése szerint végül nem is az egyetem épületében, hanem egy titkos helyszínen tartották, hogy Gothár Péternek ne kelljen találkoznia a sajtóval. Arról, hogy a rendező mit mondott a körülötte kirobbant szexuális zaklatási botrányról az egyetem rektorhelyettese sem árult el részleteket, szerdán Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezője is elmenekült a kérdések elől – derült ki az M1 Híradójából.

Válaszok nélkül sietett be a Katona József Színház főrendezője szerdán a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületébe. Ascher Tamást az Origo újságírója szerette volna megkérdezni Gothár Péter szexuális zaklatási botrányának fejleményeiről, a főrendező ugyanis – mint írják – régi barátja és munkatársa Gothár Péternek. Az Origo úgy fogalmaz: már Kaposváron is együtt dolgoztak, ami a Katona József Színházban is folytatódott. Amikor pedig Ascher a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora lett, Gothár Péter azonnal tiszteletbeli doktori címet kapott.

Az egyetem etikai bizottsága szerdán hallgatta volna meg a rendezőt a körülötte kirobbant zaklatási ügy miatt. Az ülést azonban napközben kétszer is elhalasztották. Az Origo értesülései szerint végül nem is az épületben, hanem egy titkos helyszínen tartották meg, hogy a rendezőnek ne kellejen találkoznia a sajtóval. A portál információi szerint a színművészeti egyetem amennyire csak tudja, próbálja húzni az eljárást, arra számítva, hogy elül a sajtóvisszhang.


Az Origo felvétele szerint a kérdéseknek az egyetem volt rektora, egyben a Katona József Színház jelenlegi főrendezője, Ascher Tamás sem örült. A portál újságírójával közölte: nem mond semmit.

Az Origo szerint árulkodó, hogy Ascher Tamás nem akart válaszolni a kérdésekre, a Katona József Színház főrendezőjének ugyanis tudnia kellett volna Gothár Péter ügyeiről. Ráadásul – mint írják – az is felmerül, hogy a nyolc évig tartó rektori időszaka alatt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kapott-e jelzéseket Gothár Péter zaklatásairól.

Részleteket a szerdai meghallgatás után a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, Upor László sem árult el, mindössze annyit mondott, az ülésen egyelőre nem született döntés, és egyébként is csak Gothár Péter véleményére voltak kíváncsiak az ügyben. „Azt vizsgáljuk csak és arra volt kíváncsi a bizottság, hogy ő hogyan gondolkozik arról, hogy ami a Katona József Színházban történt, az ő vélekedése szerint, az egyetemen történhetett-e bármi hasonló, bármi kifogásolható, és hogy egyáltalán mindezekhez a dolgokhoz ő hogyan viszonyul” – mondta Upor László, és azt is hozzátette: szerinte semmilyen titkolózás nincs az ügyben.