Idén is nyolc tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

 

Idén 19. alkalommal adták át a több világhírű magyar tudós tudományos karrierjét is elindító Rátz László tanárról elnevezett életműdíjat, az elismerést nyolcan vehették át.

(Fotó: GRAYLING)

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által alapított díj célja, hogy elismerje a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkáját, és egyben felhívja a figyelmet a természettudományos oktatás fontosságára. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat az ország bármely iskolájában tanító vagy korábban ott tevékenykedő pedagógus megkaphatja – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az idén elismerésben részesült a matematikatanítás terén nyújtott kiváló munkájáért Bíró Bálint, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanára és Kovács Csongorné, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára.

A kiemelkedő fizikatanítás terén nyújtott munkájáért Győri István, a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és Horváthné Fazekas Erika, a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája tanára kapta a díjat.

Mostbacher Éva, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma és Martonné Ruzsa Valéria, a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskola tanára a kiemelkedő kémiatanításért részesült az elismerésben.

Kardon Ferenc, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium és Székely Andrásné, a szabadbattyáni Batthyány Lajos Általános Iskola tanára kiváló biológiatanításért lett díjazott.

Az elmúlt csaknem két évtizedben összesen 144 olyan, az 5–12. évfolyamos diákoknak matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár kapta meg az életműdíjat, akik maradandót alkottak tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetséggondozás területén. Az elismerésre – amelyet minden évben a fenti szakterületről két-két pedagógus kap meg – kollégáik jelölhetik a tanárokat, a nyertesek személyéről pedig a három alapító vállalat által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma dönt.

A mai tudásalapú társadalomban kiemelten fontos, hogy a jövő generációi megfelelő tudást kapjanak, ennek pedig fontos eleme, hogy elismerjük a diákjaikért és a tudományok népszerűsítéséért fáradhatatlanul dolgozó pedagógusokat” – értékelt Kroó Norbert professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.