Fürjes Balázs: Egész Budapest nyer az atlétikai vb-hez kapcsolódó fejlesztésekkel

 

Egész Budapest nyer az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó fejlesztésekkel, megújulhat a főváros egyik szégyenfoltjának tartott terület – mondta Fürjes Balázs kormánybiztos a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Kiemelte: a kormány együttműködésre készül Budapest vezetésével. Emlékeztetett, hogy az atlétikai parkkal kapcsolatos városrehabilitáció részleteiről jövő csütörtökön tárgyalnak a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában – közölte az M1 Híradója.

Fürjes Balázs a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, a beruházásnak köszönhetően a főváros egyik szégyenfoltjának tartott terület újulhat meg. A létesítmény ezért – mint mondta – városrehabilitációs programnak is megfelel.


A létesítmény egy most elhanyagolt ferencvárosi területre, a volt Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézet helyére épülhet meg. A tervek szerint Ferencváros déli részén és a Csepel-sziget csúcsán valósul meg a több mint 70 hektáron elterülő sportpark, amely kiszolgálhatja a világrendezvény igényeit is.

Az októberi önkormányzati választás után először a csepeli, majd a ferencvárosi önkormányzat is határozatot hozott arról, hogy feltételekkel támogatják az építkezést. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy a létesítmény a vb után közparkként működjön. Mindezt a kormány a saját céljaival megegyezőnek ítélte, ezért elfogadta a két érintett önkormányzat javaslatait, és ezzel minden akadály elhárult a világverseny megrendezése elől.

Fürjes Balázs most arról beszélt, hogy egyenrangú felek közös munkájába nem fér bele az, hogy diktátumokat adnak egymásnak, a kormány ezért együttműködésre készül Budapest vezetésével. Hozzátette, az atlétikai centrummal kapcsolatos városrehabilitáció részleteiről jövő csütörtökön tanácskoznak.