Fennakadásokat okozott a tél első komolyabb havazása

 

A fővárosban reggel kaotikus volt a közlekedés, az autók több úton is csak araszoltak, és a bevezető utakon is megsokszorozódott a menetidő. A csúszós aszfalton sok volt a baleset, a vonatok pedig több vonalon késtek és késnek még most is. A sok bosszúság mellett azért volt, aki örült, hogy kifehéredett a táj. Budapest főpolgármestere elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy havazás megbénítsa a főváros közlekedését. Karácsony Gergely egyebek mellett a kevés hómunkással, és a közterület-fenntartó elöregedett gépparkjával magyarázta a reggeli budapesti hókáoszt – számolt be az M1 Híradója.

Hatalmas pelyhekben esett a hó hétfő hajnalban Tatán. Rövid idő alatt mindent belepett. Reggel indulás előtt takarítani kellett a járdákat és az autókat. De nem csak itt havazott, Komárom-Esztergom mellett Pest, Fejér, Veszprém és több északkeleti megyében is.

Dobogókő is teljesen fehérbe borult.

Az idei tél első hóesésének a helyiek nagyon örültek. Kékestetőn közel 10 centiméternyi hó esett, sokan látogattak a helyszínre megnézni a havas tájat. Miskolcon még délután is havazott. A téli időjárásra ott nem mindenki készült fel.


A havazás miatt országszerte egymást érték a balesetek az utakon. Mátrafüred közelében egy személyautó és egy menetrend szerint közlekedő busz ütközött össze. Senki nem sérült meg, de a helyszínelés órákig tartott. Tatabányánál egy kisbusz csúszott az árokba, egy embert kórházba kellett szállítani.

A fővárosban egész nap káosz volt

A fővárosban, a Budaörsi úton délután egy kamion átszakította a szalagkorlátot és az oldalára dőlt. A mentés órákig tartott. Budapesten egész nap káosz volt az utakon. A havazás miatt jelentős torlódások alakultak ki. Már reggel is csak lépésben tudtak haladni az autósok. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője azt mondta, a sok jármű miatt

egyszerűen nem tudták takarítani az utakat.

A havazás miatt a vonatok is késtek. Az Esztergom és Vác közötti szakaszon 30 percet, de volt, ahol több mint egy órát. A Nyugati pályaudvar váltóhiba miatt nem tudta fogadni a szerelvényeket. A közlekedési szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy vegye figyelembe a téli útviszonyokat,

és számoljon azzal, hogy a szokottnál lassabban éri el úti célját.

A főpolgármester közösségi oldalán magyarázkodott

A főpolgármester hétfő délelőtt reagált a hóhelyzetre közösségi oldalán. Karácsony Gergely azt írta, „a sózás elkezdődött, a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd”.

Úgy fogalmazott, hogy „a szükségesnél kevesebb hómunkás jelentkezett.” Karácsony Gergely bejegyzése alá özönlöttek a felháborodott hozzászólások.

Leesett a hó, Budapest összeomlott, Karácsony munka helyett Facebookozik” – az Origo így számolt be a fővárosi hókáoszról. A portál azt írta, a főpolgármester azt nem írja, hogy miért nem készültek előre a havazásra, amiről lehetett tudni.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója reggel azt írta közösségi oldalán: „se egy hókotró, se egyetlen hómunkás gyalog és autóval is baleset- és életveszély a teljes főváros.” Feltette a kérdést, hogy a főpolgármester miért nem intézkedett időben?

A főváros nem készült fel a télre

Szerinte komoly kérdéseket vet fel, hogy Karácsony Gergely nem tudja elintézni a napi ügyeket hivatalba lépése óta, szerinte ezt mutatja az is, hogy a főváros nem készült fel a télre. Boros Bánk Levente szerint a főpolgármesternek felelősséget kell vállalnia a hiányosságokért.

Karácsony Gergely hétfőn késő délután újabb bejegyzést tett közzé.

A fotókon a háttérben a közterület-fenntartó járművei láthatók A főpolgármester azt írta, elfogadhatatlan, hogy a hóesés lebénítsa a várost, és azt ígérte, hogy gyorsított tempóban állítják helyre a rendet Budapesten.