Kiszelly: Régi trükkel próbálják lejáratni a közmédiát

 

„Mondd a másikról, hogy propagandista, hogy te magad ne lepleződj le” – Kiszelly Zoltán politológus szerint a nyugati és a hazai média egy része ezzel a trükkel próbálja lejáratni a közmédiát. Napok óta folyik a médiahiszti: az MTVA-t homofóbiával vádolták, amiért jövőre nem vesz részt az Eurovíziós Dalversenyen. A közmédia visszautasította a vádakat – hangzott el az M1 Híradójában.

Magyarország nem indul az Eurovíziós Dalfesztiválon az egyre erősödő LMBTQ-ellenes retorika közepette” – erről a brit The Guardian írt szerdán. A cikkben elismerik, hogy mindez spekuláció, de az ügyet úgy tálalták, mintha a magyar közmédia homofób lenne. A Guardian cikkét percekkel később sorra vették át a hazai portálok.

A Népszava is szemlézte a Guardian cikkét

A Guardian arról ír, hogy a magyar közmédiának túl meleg lehet az Eurovízió” – így fogalmazott a 24.hu. Egy másik portál egyenesen azt írta, hogy fokozódik a homofóbia, és a Népszava is szemlézte a Guardian cikkét. Pedig az angol cikket az a Garamvölgyi Flóra írta Budapestről, aki korábban a Népszava munkatársa volt.

Mondd a másikról, hogy propagandista, hogy te ne lepleződjél le a saját propagandáddal, így működik a nyugati média logikája” – erről Kiszelly Zoltán beszélt az M1-en. A politológus régi trükknek nevezte a módszert, amivel a Guardian és a hazai média egy része le akarta járatni a magyar közmédiát.

A hazugság soha nem válik igazzá” – így reagált pénteken a közmédia. A közlemény szerint beigazolódott, hogy éppen a liberális online média az, amely számon tartja bizonyos produkciókban a szereplők szexuális beállítottságát. Az MTVA úgy fogalmazott, hogy a sánta kutya média mindent megtesz azért, hogy megpróbálja elterelni a figyelmet a közmédiával szemben keltett botrányos hazugságról.

A közmédia igyekszik felkarolni a hazai tehetségeket

A közmédia néhány napja jelentette be, hogy idén nem indít dalt az Eurovíziós Dalfesztiválon, vagyis a Dal című műsor nyertesét nem küldik ki az európai versenyre, hanem igyekeznek felkarolni a hazai tehetségeket. Ezután indult el a „cikkcunami” arról, hogy a közmédia homofób lehet. Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai újságírója szerint ez azt mutatja, hogy egyes médiumok listázzák az előadókat.

Elemzők szerint az is érdekes, hogy éppen azok a portálok kritizálják most a közmédiát, amelyek korábban „gagyinak” vagy „nyáltengernek” nevezték az Eurovíziós Dalfesztivált.

Ha valaki el szeretne borzadni azon, hogy mi a jóég történik Európával, az itt nézheti élőben az Eurovízió döntőjét” – ezt a 444.hu írta korábban a dalfesztiválról.

És akkor ez is megvolt. Holnapután elfelejtjük” – ez volt a HVG véleménye, szerintük a dalfesztivál egy „egynapos hülyéskedés”. A 24.hu gagyinak és unalmasnak nevezte az idei versenyt, az index pedig több cikkben is cikizte az Eurovíziót, az egyikben nyáltengernek nevezték. Egy másikban pedig azt írták, hogy szerintük „még Madonna sem mentette meg a versenyt”.