A Farkasréti temetőben több százan vettek végső búcsút Szívós Istvántól

 

A Farkasréti temetőben kedden délután több százan vettek végső búcsút az olimpiai bajnok vízilabdázótól, Szívós Istvántól, aki két héttel ezelőtt, életének 72. évében hunyt el.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a honlapján kiemelte, az olimpiai család nevében Kulcsár Krisztián MOB-elnök méltatta a montreali bajnokcsapat egyik tagját. A sportvezető úgy fogalmazott, a Szívós család tagjai a vízilabdázók magyar és egyetemes közösségének háromnegyed évszázada meghatározó részei.

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke úgy emlékezett: „szálfa termet, hajlott hát, mégis egyenes árnyék ”– ez jellemezte Szívós Istvánt. Hangsúlyozta, hogy a center 14 évesen már a Fradi felnőtt csapatában, 18 esztendősen pedig már a válogatottban játszott. A zöld-fehérek első embere arról is beszélt, hogy egyik elődjeként Szívós István egy új korszakban, a rendszerváltás után vezette sikerre egyesületét.


A Magyar Vízilabda Szövetség alelnökeként Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó azt mondta: Szívós István az egész életét a sportágnak szentelte, és mindent elért, amit egy játékos elérhetett.

Cservenyák Tibor az 1976-ban, Montrealban győztes csapattársak nevében azt mondta: „ő volt maga a csapat, egy teljes intézmény, nélküle elképzelhetetlen lett volna a hetvenes évek vízilabdázó aranycsapata. Léc – mert, hogy ez volt a beceneve – király volt a királyok közt, aki a vízben szolgált. A nemzetközi szövetség még szabályt is változtatott miatta”.

Szívós István – akinek édesapja kétszeres olimpiai bajnok (Helsinki, Melbourne) – négy olimpián vett részt, és mind a négyszer érmes lett. A montreali bajnoki cím mellett az 1972-es müncheni olimpián ezüst-, az 1968-as mexikóvárosi és az 1980-as moszkvai nyári játékokon pedig bronzérmet nyert a csapattal. Emellett világ- és kétszeres Európa-bajnok volt. Fia, Márton világbajnok vízilabdázó.

Szívós István 1991 és 1998 között a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető elnökeként működött. A klub csapatai vezetése alatt huszonegy bajnokságot nyertek, a futballcsapat pedig bejutott a Bajnokok Ligájába. A tisztségről végül saját akaratából mondott le, de a vízilabda-szakosztálynak egy ideig még elnöke maradt. 1992-ben beválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségébe, 2002-ben a Központi Sportiskola (KSI) vízilabda-szakosztályának elnöke lett.

A címlapfotó illusztráció.