Már tizenegyezer szülőhöz jutott el a BRFK új bűnmegelőzési programja

 

Már tizenegyezer szülőhöz jutott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) új bűnmegelőzési drogprevenciós programja, a szülői értekezleteken bemutatott prezentáció során Zacher Gábor toxikológus és Szabó Győző színművész, egykori heroinhasználó hívja fel a figyelmet a kábítószer veszélyeire – hangzott el a rendőrség hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Hegyesi Melinda, a BRFK szóvivője úgy fogalmazott, felvették a lépést a változó világgal és a változó kommunikációval, ezért készítették el a videobejátszásokat is tartalmazó prezentációt, amelyet szeptembertől juttattak el fővárosi iskolák szülői értekezleteire. Ehhez a Klebelsberg Központon keresztül felvették a kapcsolatot a tankerületi igazgatókkal, és így jutott el az oktatási intézményekbe 49 munkatársuk, akik összesen 200 szülői értekezleten vettek részt.

A program három pillérű, a szülők után a pedagógusoknak és a gyerekeknek is készítenek prezentációkat, amelyeket várhatóan jövőre fognak bemutatni.

A szülőknek készített verzióról Zacher Gábor elmondta, olyanokat kellett megszólítaniuk, akiknek az életében a kábítószer soha semmilyen szerepet nem játszott. Egy átlagos szülő a kábítószerrel kapcsolatos információi jelentős részét a sajtóból szerzi – tette hozzá. Úgy vélte, hatalmas kommunikációs szakadék van a szülők és a gyerekek közt, ugyanakkor fontos, hogy arról a világról kell beszélni a gyerekekkel, amiben ők élnek, és amelynek igenis részei a kábítószerek.

Magyarország házfalára a Tiszta udvar, rendes ház mintájára sosem fog kikerülni a kábítószermentes övezet felirat, ezért azt kell megcélozni, hogy egyre több fiatal legyen, aki mer jó döntést hozni, ha kábítószerrel kínálják. Szerinte ezt nem elrettentéssel, börtönnel, fenyegetéssel kell elérni, hanem úgy, hogy tisztában legyenek a veszéllyel, legyen értékrendjük, keretrendszerük, jövőképük” – mondta. Rámutatott, a jó döntést nem délelőtt, az iskolában kell meghozni, hanem szombaton hajnali fél kettőkor, amikor buliban van, s ahol sem a szülő, sem a pedagógus nem áll mellette.

Szabó Győző egyedülállónak nevezte a programot az újfajta kommunikációs forma miatt. Elmondta, találkozott olyan anyukával, aki látta már a szülőknek szóló prezentációt, és sokkolónak, de szükségesnek ítélte.

A színész arról is beszélt, hogy tíz évig volt aktív heroinista, de sikerült lejönnie a szerekről. „Őrületes probléma volt az életemben” – idézte fel, majd hozzátette, nagyon fontos, hogy a szülők már az elején ismerjék fel a jeleket.

A sajtótájékoztatón jeleneteket mutattak be a mintegy félórás prezentációból; a többi közt sokkoló képeket láthatnak a szülők például arról, hogyan változtatja meg egy fiatal külsejét a drog már fél év szerhasználat után. Egy másik jelenetben Zacher Gábor arról beszél, hogy átlagosan mindössze hét percet beszélget egy szülő egy nap a gyerekével.

A címlapfotó illusztráció.