Szlovák-magyar együttműködés segíti a határmenti turizmust

 

Csallóköz és Szigetköz természeti és kulturális értékeinek bemutatása, a határmenti térségek együttműködésének előremozdítása a célja a Cultractive-kezdeményezésnek, a régióban tematikus túraútvonalakat, építészeti látványosságokat és kulturális rendezvényeket kínálnak helyieknek és turistáknak.

A 974 ezer euróba (több mint 320 millió forint) kerülő program két partnervárosa, Győr és Dunaszerdahely tizenegy magyar és hat szlovákiai kulturális és turisztikai intézménye fogott össze a kezdeményezés megvalósítására.

A projekt vezető partnere, az Arrabona EGTC tájékoztatása szerint a szervezet 2016 őszén Győrrel és Dunaszerdahellyel közösen pályázott az Interreg szlovák-magyar program keretében.

A program teljes költségvetéséből az európai uniós támogatás (ERFA) 828 ezer euró. A magyar állam 50,8 ezer, a szlovák állam 46,6 ezer euróval járult hozzá a megvalósításhoz, az önerő pedig 48,7 ezer euró volt. A költségvetés a honlapfejlesztést, valamint kulturális rendezvények infrastrukturális fejlesztését, illetve Dunaszerdahelyen kulturális helyszínek – például zenepavilon, fahíd – fejlesztését foglalta magába.

A Cultractive elnevezésű weboldalon Szigetköz és Csallóköz természeti és kulturális értékeinek hangsúlyozására három nyelven – magyarul, szlovákul és angolul – elérhető tematikus túraútvonalak, továbbá kulturális rendezvénynaptár és interaktív térképek is készültek.

A Cultractive oldalán ötvennyolc tematikus túrát találhatnak az érdeklődők, amiből harminc saját fejlesztésű, kifejezetten a program kapcsán tervezett útvonal. Ezek közül negyvennégy kerékpár-, nyolc gyalog- és nyolc vízitúra található, hét további városnéző útvonal pedig a régió nagyobb településeinek látnivalóit mutatja be.

Az oldalt folyamatosan fejlesztheti a közösség, bárki létrehozhat újabb túrákat, és kedvenc látványosságait, élményeit is megoszthatja más felhasználókkal.

A címlapfotó illusztráció.