Magabiztos férfiakra van szüksége a nőknek és a világnak

 

Az érzelmi intelligencia folyamatosan fejlődik életünk során, és kifejlődése egybeesik a felnőtté válással. A nők és a férfiak azonban ezt másképp szerzik meg. Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítójának A férfiak és az érzelmi intelligencia címen tartott előadásán jártunk.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Bedő Imre hirado.hu-nak elmondta: a Férfiak Klubját 2013-ban azért hozta létre, mert a klubtársaival  felismertek egy civilizációs problémát. Arról van szó, hogy több generáció óta hiányoznak a férfiak a családokból. A férfi minta és annak követhetősége, férfivá válás útja megszűnt létezni.

Az érzelmi intelligencia kialakulása hosszú folyamat, amelyet alapvetően meghatároz az első hét évünk – fogalmazott Bedő. Ebben a korban a legfontosabb a biztonság és a stabilitás. A következő életszakasz, amely nagyjából 21 éves korunkig tart, a nemi identitás kialakulása mellett meghatározza, hogy milyen emberi kapcsolatokat tudunk kialakítani. Mind a két időszak során sérüléseket szenvedhetünk el, ha hiányzik a biztos családi háttér.

A felnőtté válás a felelősségvállalással kezdődik, amikor a fiatal felnőtt eljut az érettségnek arra a fokára, amikor azt mondja, hogy önállóan szeretné kivenni a részét a „végtelen” építésében. Ez egy korszakhatár az ember életében, és ehhez belső érettség szükséges, amit csak a megpróbáltatások útján szerezhetünk meg. Ha hiányzik a nehézségek megtapasztalása, a felelősségvállalás gyakorlása, a teremtés gyümölcsének élvezete, akkor azt mondhatjuk, hogy nem sikerült felnőnünk.

A teljes életút megélése

John Lennon nevéhez köthető a mondás, hogy „az élet az, ami aközben telik el, miközben mi teljesen mást akarunk”.

Bedő Imre szerint fontos, hogy minden egyes életszakaszt teljes egészében megéljünk és élvezzünk. Negyvenévesen ne akarjunk húszévesek lenni, hatvanévesen negyvenévesek. A teljes életút bejárása azt jelenti, hogy minden egyes életszakaszba magától értetődő lazasággal tudjunk belemerülni, megtapasztalni. Csakis így tudjuk megszerezni az érzelmi fejlődésünk teljes palettáját.

A fiúk, férfiak nem sírnak?

A férfiakat összezavarja az a modern kori elvárás, hogy mutassák ki érzelmeiket úton-útfélen. Ne fojtsák el azokat, mert káros, és szívinfarktushoz vezethet. A férfiakat ez összezavarja – állította Bedő Imre.

Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A régi világban ezt másképp gondolták. „Úriember nem siet, nem késik, és nem kiabál” tartották. Az utóbbi kitétel az önuralomra utal, és azt jelentette, hogy férfiként visszafogom dühömet.

„Érzelmeink megismerése fontos, és nem az azonnali kimutatása, hanem annak képessége tesz minket felnőtté, hogy képesek vagyunk érzelmeink kimutatását elhalasztani”  – fogalmazott.

Ennek megvolt a női megfelelője is. „Az úrinő nem fizet, nem cipel, és nem csodálkozik”, utolsó állítása arra utal, hogyha egy nő nem szokványos helyzettel találkozik, akkor uralkodjon érzelmein, gondolja át lépéseit, mert ezzel időt nyerhet, tudatosan a megoldás irányába terelheti az életét.

Érzelmeink kimutatásában kényes kérdés, hogy sírhatnak-e a férfiak. Sokan azt állítják, hogy az férfias, ha lehetőleg minél több ember előtt sírni tudsz. Ez csak az érzelmileg érett férfiakra igaz, nagyon félreérthető, és félre is értik.

Akinek az identitása részévé válik a sírás „kezelése”, az rendszerint eszközként használja, sokszor válik kellemetlenné. Az érzelmi fejlettség biztos jelzője, hogy hogyan sír egy férfi.

„Óriási különbség van a síró és a rinyáló férfi között.

Egy nő nem fogja becsülni azt a férfit, aki egy romantikus filmnél jobban elérzékenyül, mint ő, vagy állandóan panaszkodik otthon” – mondta Bedő. A férfinak az a dolga, hogy biztonságot nyújtson, vagy növelje az otthoni biztonságérzetet, de ez nehéz egy rinyáló férfival.

És hogy sírhatnak-e a fiúk? Többet sírnak, mint a lányok, bárki igazolhatja, aki kimegy egy játszótérre. Amikor elesik egy kisfiú játék közben, akkor édesanyja megöleli és megvigasztalja. Érzelmi fejődését az segíti a legjobban, ha mellette az apuka ugyanolyan szeretettel és törődéssel azt mondja neki másik oldalként, hogy állj fel, és menj tovább.

A férfi és női érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia az emberi mélységet jelzi.  Ennek megszerzéséhez végig kell járni életutunkat, meg kell tapasztalni a nehézségeket. Fájdalom nélkül nincs fejlődés. Ma mindentől óvják a gyerekeket, a város kényelmes langyos életre ad ehetőséget – hogy nőhetnének fel? Olyan alapvető filozófiai tényszerűségekkel sincsenek tisztában, hogy az élet egy szenvedés – fogalmazott.

Hogy az nem szörnyűség, hanem magától értetődő, azaz nem folyton arra kell vágyni, hogy ne ilyen legyen, hanem éppen ezzel kell jól bánni. Ne elkerülni akarjuk , hanem adjunk értelmet a szenvedésnek, a betegségek és veszteségek leküzdésének, a kényelmetlenségek vállalásának, a fájdalommal járó erőfeszítéseknek, az életünk áldozatának. Ez az érzelmi fejlődés és a felnőtté válás az élethosszig fejlődés kiindulópontja.

A harcok megvívása segít az elfogadásban is

A tömegkommunikációs eszközök megpróbálják elhitetni velünk, hogy másoknak nincsenek problémáik, csak nekünk. Az érzelmi intelligencia kialakulását jelzi, amikor jobban megértjük a minket körülvevő világot, és összekapcsolódunk, megértjük, milyen energiák mozgatják. Aki a saját harcait megvívta, az megszerzi a másokhoz való kapcsolódáshoz, az elfogadáshoz szükséges az érzelmi intelligenciát. Ezt semmilyen tanfolyamon nem szerezhető meg.

Amíg a nők képesek arra, hogy olvasmányaik révén vagy beszélgetéseik során fejlesszék érzelmi világukat, a férfiak csak a cselekvésen keresztül képesek az érzelmi fejlődésre – vélekedett Bedő Imre. A bátorság, bajtársiasság, kitartás, terhelhetőség, megbízhatóság mind-mind olyan tulajdonságok, amelyeket csak tapasztalat útján lehet megszerezni. Magabiztos férfiakra van szüksége a nőknek és a világnak.

A népmeséknek például fontos szerepük van abban, hogy segítenek felkészíteni a valódi életre, hogy egyszer fel kell kerekedni, és miközben egy sor küzdelmen megyünk keresztül, jobban megismerjük magunkat. Majd érzelmi, értelmi és fizikai képességeinket felnőtt, önkéntes szolgálatba állítsuk.

A katonaság is segített a férfiak lelki világának fejlesztésében.

„Ez egy olyan terep volt számukra, ahol bizonyos beavatási szertartásokat élhettek meg, és miután ezeken keresztülmentek, nem önszántukból, akkor abból erősebben kerültek ki. És ezt a magabiztosságot az élet összes területén hasznosítta. Minden férfi megtanulta, hogy mikor kell csöndben maradni, hogyan uralkodjon érzelmein” – érzékeltette az előadó, hogy miért is volt fontos az érzelmek kontroll alatt tartása.

Minden nőnek biztonságra van szüksége.

Ha egy nőt arról kérdeznek, hogy kivel szeretne átkelni egy sűrű erdőn, azzal, aki olvasott róla, vagy azzal, aki ezt egyszer már megtapasztalta, akkor a válasz egyértelmű.

A férfiak útja az érzelmi fejődés útján kizárólag a valóság megtapasztalásán vezet, amelyet nem lehet különféle tanfolyamokon elsajátítani – foglalta össze Bedő Imre.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az érzelmek megosztása

Az a vád éri a férfiakat, hogy nem osztják meg félelmeiket, gyengeségeiket. Fel kellene zárkózniuk a nőkhöz, és akkor kevésbé lennének betegek – ismertette a jelenkor elvárásait a Férfiak Klubjának alapítója. A férfiak azonban másképp vannak beprogramozva.

Ebben versenyközpontú a világban tudat alatt a férfiakban benne van, hogy tartózkodjanak az érzelmeik, gyengeségeik, örömeik, bánataik kimutatásától, mert a versengésben, ha az érdek úgy kívánja, akkor ezt később valaki ellenük fordíthatja. A férfiak esetében is fontos azonban, hogy érzelmeikről férfi körben, férfi nyelven, egyszerűen beszéljenek, és ne temessék el azokat kibeszéletlenül – fogalmazott Bedő.

A férfinak biztonságot kell sugároznia a bajban. Nem mutathatja ki, hogy fél, hogy fogalma sincs merre kell menni. Kicsit másképp működnek a nők. A problémák kitárgyalása megnyugtatja őket, és lehetőség ad, hogy a hosszas interakciók és visszajelzések után, a probléma leülepedése után ezekre megoldásokat találjanak, amelyek az előadó szerint a kommunikációs örvénylés közepette „kibuggyanak”. A nők képesek olvasmányok és előadások segítségével is fejlődni érzelmileg, mert belül jobban megélik az érzelmeket.

Férfi és női tulajdonságok

Minden emberre jellemző, hogy férfi és női tulajdonságai is vannak, mert ez tesz minket egésszé. „A férfiak nem értik, és rettegnek attól, nehogy túlsúlyba kerüljenek a női tulajdonságok” – fogalmazott. Pedig ösztönösen váltakozva használjuk a férfi és női oldalunkat, nincs ebben semmi új. Erre az üzleti életből hozott példát Bedő Imre. Egy sikeres üzleti tárgyaláson nemcsak a versengéssel lehet eredményt elérni, hanem a metakommunikáció értelmezésével, a szavak mögötti olvasás képességével, ami általában a nőkre jellemző, ilyenkor a női oldalunkat használjuk.

A férfiaknak szükségük van az érzelmek megszerzésére valódi megtapasztalásokon, kínlódáson keresztül. Aki ezt az utat bejárja, identitását nem zavarja össze, hogy most ez éppen nőies vagy férfias vonás, mert ösztönösen használja mindkettőt – foglalta össze az előadó. Aki nem tapasztalati úton alakítja ki a reakcióképességét és az ehhez szükséges érzelmi intelligenciát, hanem ingerek nélküli életét elméleti tanfolyamokkal akarja kiegészíteni, az tévúton jár.