Továbbra sem tudni, mit követett el Gothár Péter

 

Továbbra is a fővárosi színházi világ titka, hogy mit követett el Gothár Péter, amiért a Kossuth-díjas rendezőt kitiltották a Katona József Színházból. A hivatalos közlemények szerint „átlépte az erkölcsi határokat”. Árulkodó lehet, hogy a Katona József Színház legelső közleménye szerint a társulatot mélyen megrázta az ügy, olyannyira, hogy pszichológus segítségére is szükség lehet. Ehhez képest a jelenlegi állás szerint, a liberális oldalhoz sorolt rendező megúszhatja komolyabb büntetés nélkül – közölte az M1 Híradója.

Sötétben tapogatózunk, mert nem tudhatjuk, hány embert érintett Gothár Péter zaklatási ügye” – ezt mondta a TV2 műsorában a Budapesti Operettszínház balettigazgatója. Apáti Bence szerint a Máté Gábor vezette színház egy éve bujkál a felelősség alól, miközben a szakmát és a Színművészeti Egyetemet sem értesítették a történtekről.

Szerdán robbant ki a Gothár Péter körüli botrány, miután a rendező bevallotta, ő az, akivel a Katona József Színház azonnali hatállyal szerződést bontott és akit az intézményből is kitiltottak, mert a színház közleménye szerint „több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett” a munkatársaival. A teátrum először csak egy név nélküli hírt tett közzé, de a botrány súlyosságára utalt, hogy azt írták, az egész társulatnak pszichológus segítségét ajánlották fel.


Közben az ügy kapcsán több hírportál is felvetette, ha a színháznak sikerült volna eltitkolnia, hogy Gothár Péter a zaklató munkatársuk, akkor más intézmények gyanútlanul alkalmazhatták volna a korábban egyébként az SZDSZ színeiben is politizáló rendezőt. A Katona József Színház ráadásul arra sem adott választ, hogy tettek-e feljelentést az ügyben.

Közben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen sem zajlik érdemi vizsgálat Gothár Péter ellen – legalábbis erről ír az Origo. Arra a kérdésükre, hogy Gothár Pétert a történtek után alkalmasnak tartják-e, hogy a Színművészeti Egyetemen tanítson, az intézmény rektorhelyettese, Upor László annyit válaszolt, hogy „erkölcsi határokat átlépő cselekedet mibenléte nem ismert.”

Az egyetem vezetése annak ellenére nem tudja, hogy mit tett Gothár Péter, hogy a rendező saját maga ellen kezdeményezett etikai vizsgálatot az intézményben.

Az egész színházi szakma szégyene, hogy a Katona József Színház elhallgatta Gothár Péter nevét – erről Kálomista Gábor beszélt pénteken az M1-nek. A filmproducer szerint az, hogy az intézmény a zaklatási botrány kirobbanásakor el akarta titkolni az ügy főszereplőjének kilétét, egyenlő a bűnrészességgel.

A helyzetet tovább fokozza, hogy a teátrum korábban még büszke is volt arra, hogy náluk sosem fordult elő hasonló eset. 2017-ben például az akkor kirobbant filmes és színházi világot is megrázó zaklatási botrányok kapcsán állásfoglalást adtak ki, amelyben azt írták: az intézmény 30 éves fennállása alatt nem volt zaklatási ügyük.

Schilling Árpád rendező azonban a közösségi oldalán írt arról, hogy a színházi világban évek óta tudtak Gothár Péter viselt dolgairól.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Kossuth-díjas rendező megtarthatja-e a Nemzet Művésze címet, és az azzal járó, havi több százezer forintos juttatást. A Magyar Művészeti Akadémia a jövő hétre ígért állásfoglalást a zaklatási üggyel kapcsolatban.