Továbbra sem veszélyezteti a lakosságot a visontai gázképződés

 

Nem jelent veszélyt a környező települések lakóira a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén kialakult gázképződés, illetve a jelenség okainak felszámolása – közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő szerdán az MTI-vel.

A Mátrai Erőmű Visonta közelében (Fotó: MTI/ Komka Péter)

Nagy Csaba tájékoztatása szerint az eddig elvégzett műszeres mérések szerint a telephely területén lévő technológiaivíz-tározóban – valószínűleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt – képződött kén- és foszfortartalmú gáz erőteljes szagú, ám a környéken élőkre nem jelent veszélyt. Az érintett településeken nem volt kimutatható veszélyes anyag jelenléte – tette hozzá.

Jelezte: a katasztrófavédelem az Őzse-völgyi tározó és a Bene-patak kapcsán történt lakossági bejelentés óta folyamatosan végzett és jelenleg is végez méréseket mobillaborok segítségével az erőmű területén és annak környezetében.

Emlékeztetett: a probléma elhárítása érdekében az erőmű munkatársai még november 12-én megkezdték a technológiaivíz-tározó leeresztését. Emiatt pénteken ismét felerősödtek a bomlási folyamatok, így a leeresztést szüneteltetni kellett.

Aznap két, később több mobillaborral mérték a veszélyes anyagok koncentrációját. Ezeket a vizsgálatokat Detk és Visonta önkormányzati képviselői, valamint lakói a helyszínen figyelemmel kísérhették, annak eredményeit megismerhették – hangsúlyozta a szóvivő.

Kitért arra is: emellett szakértők bevonásával vizsgálták a lehetséges kockázatokat, beleértve a tározó leeresztését. Ennek eredményeként semlegesítő anyag és jelentős mennyiségű hígítóvíz hozzáadásával a bomlási folyamatból eredő szaghatáson túl egyéb káros következménnyel a jelenség felszámolása eddig nem járt.