Kajak-kenu pontot és csónakházat adtak át Baján

 

Vízitúra-megállóhelyet és csónakházat adtak át kedden a Bajai Vízisport Klub Petőfi-szigeten lévő telephelyén.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az ünnepségen elmondta: az elmúlt két évben nagyon sok, a bajaihoz hasonló vízitúra-megállóhelyet, kajak-kenu pontot adtak át szerte az országban.

Hangsúlyozta: a vízpartokon olyan létesítményeket igyekeztek kialakítani, ahol a szabadidejükben mozogni vágyók is kipróbálhatják magukat a vízi sportokban. A Duna teljes szakaszán és Magyarország középső részén, valamint a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz kapcsolódó, mintegy száz pontból álló hálózat jövő nyárra készül el teljesen – tette hozzá a szövetség elnöke.


A vízitúra-megállóhelyek kialakítását európai uniós forrásból finanszírozzák a négy éve elindított Bejárható Magyarország programja keretében, amelyben a vitorlázás, a gyalogos turisztika, a kerékpározás és a lovaglás mellett a vízi sportágak is helyet kaptak.

Schmidt Gábor szerint a vízi sport ma már túlmutat a kajak-kenu sporton, az utánpótlás-nevelésen, éppen ezért egy olyan közösséget próbálnak építeni, amely felelősséget érez olyan értékek iránt, mint a környezet védelme, a víz tisztasága és egymás tisztelete.

A szövetség elnöke kiemelte: a jövőben új kampányt indítanak A világ a mi szemünkkel elnevezéssel, mert szerinte egy olyan országban, amely ennyire gazdag természetes vizekben, fontos, hogy minél több időt töltsenek az emberek a szabadban, élvezzék a természeti környezet minden előnyét és a vízi sportok nyújtotta örömöket.

Hoffmann Mónika, a Bajai Vízisport Klub elnöke azt mondta: a területet a Petőfi-szigeten a bajai önkormányzat bocsátotta a klub rendelkezésére még 2015-ben. Az idén tízéves, hatvanfős kajak-kenu klub elsősorban utánpótlás-nevelő egyesület, de szabadidő-sportoló felnőtteket is fogadnak, és szinte minden évben vannak paraversenyzőik is.

A klub telephelyén a bajai vízitúra-megállóhely három lépcsőben épült meg, egyrészt uniós forrásból, amely nagyságrendileg 50 millió forintot tett ki. További két lépcsőben pedig – az utánpótlás-nevelő tevékenység miatt – kiemelt sportágfejlesztési forrásokat is felhasználtak, amely nagyságrendileg 40 millió forintot jelentett.

A két évvel ezelőtti beruházás során négy konténerből álló egységet telepítettek a klub Petőfi-szigeten lévő telephelyére, amelyekben két öltözőt, edzőtermet, két fürdőhelyiséget és mosdót, valamint egy irodát alakítottak ki. A hajótároló, a lejáró és a szabadidőközpont építését tavaly novemberben kezdték el. Az épületben közösségi teret, vizesblokkokat és öltözőket alakítottak ki.