Életveszélyes szituációk kivédését is begyakorolhatjuk a tesztpályán

 

Egyre több baleset történik az utakon, és sok a tapasztalat hiánya miatt következik be. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a gépjárművezetői tanfolyamok nem hatékonyak. Magyarországon három vezetéstechnikai pálya is található, ahol a sofőrők különböző vezetési szituációkat gyakorolhatnak be a szakemberek segítségével.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A járművezetés élethosszig tartó tanulást igényel – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Véleménye szerint a rengeteg közúti baleset nem arra utal, hogy a gépjárműveztetői tanfolyamok nem hatékonyak, hanem arra, hogy a sofőrök nem figyelnek egymásra. Hozzátette, több esetben a kellő rutin hiánya is balesetet okozhat.

Kiemelte, Magyarországon három vezetéstechnikai pálya is van, ahol számos hétköznapi szituációt begyakorolhatnak a gépjárművezetők szakemberek segítségével. Hozzátette, ilyen pálya található a Hungaroringen, Budapesten és Zsámbékon is.

Mészáros Ferenc közeledésbiztonsági szakértő, a friss jogosítványtulajdonosok mellett a gyakorlott sofőröknek is azt ajánlja, hogy keressenek fel tanpályákat, mert több olyan technikát is megtanulhatnak, ami kimarad a tanfolyamok anyagából. Ilyen például a vészfékezés technikája is. Kiemelte, a technika lényege, hogy olyan erővel fékezzenek a gépjárművezetők, ami a legnagyobb lassulást éri el az adott járműnél.

A balesetek megelőzésére jó megoldás lehet az osztrák modell átvétele is, mely szerint a friss jogosítványtulajdonosat két évig tapasztalt B kategóriás sofőr kell segítse, felügyelje vezetés közben – mondta Mészáros Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő.

Knezsik István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium által létrehozott Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont Nonprofit Kft. jelentősen lerövidíti a járművezetői vizsgákra történő várakozási időt.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.