Teljessé vált Magyarország első közösségi borászata

 

Az Opus Global leánycége Tokaj-Hegyalja három különböző járásában épített közösségi szőlő- és borfeldolgozó üzemeket – közölte a cég. A zöldmezős beruházásban éréke 5,1 milliárd forint volt.

A Sárospatak szomszédságában található Hercegkúton és a szerencsi járáshoz tartozó Tállyán borászat, a Tokajtól 10 kilométerre fekvő Bodrogkisfaludon pedig borászat, valamint beszerzési központ létesült

A bodrogkisfaludi létesítmények ünnepélyes átadásán Nagy István agrárminiszter is részt vett. A borászati és a beszerzési központtal teljessé vált Magyarország első közösségi borászati infrastruktúrája, melynek része a már korábban átadott hercegkúti és tállyai borászat, valamint a Tarcal Borvidéki Kutató Központ is.


A Tokaj-Hegyalján létesített közösségi borászatok kedvező áron nyújtanak teljes körű szakmai szolgáltatást a borvidék termelőinek. A gazdák a szürethez szükséges eszközöket bérbe vehetik az üzemektől, amelyek vállalják a szőlő feldolgozását, a bor vagy pezsgő erjesztését, érlelését, palackozását, valamint a palackozott italok szakszerű tárolását is.

A tervezők és a kivitelezők egyaránt kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy munkájuk megfeleljen a világörökségi státusz oltalmából eredő szigorú előírásoknak, és a létesítmények illeszkedjenek a történelmi borvidék építészeti hagyományaihoz.

„A közösségi borászat a borvidék termelőinek munkáját támogatja a borkészítés minden fázisában, eszközeink révén gazdálkodásuk hatékonyabbá, jövedelmezőbbé válhat” – mondta Pásztor Péter, a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az Euró Generál Zrt. az Opus Global Nyrt. építőipari divíziójának tagja. A közel két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező vállalat fő tevékenységi köre lakóházak, irodaházak, gazdasági épületek komplett kivitelezése a megrendelő által elvárt minőségben.

A címlapfotó illusztráció.