Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő

 

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken a köd, illetve a rétegfelhőzet egy része elsősorban az Északi-középhegységben helyenként makacsul tarthatja magát, másutt várhatóan legkésőbb a déli, kora délutáni órákig mindenütt feloszlik, és ezt követően több-kevesebb napsütésre lehet számítani, számottevő csapadék nélkül.


Többfelé megélénkül, késő délutántól főleg a Dunántúlon és a déli megyékben meg is erősödik a szél.  A leghidegebb órákban a Dunántúlon többnyire 1 és 8, keletebbre általában 7 és 12 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 11–19 fokig melegszik a levegő.

Szombaton a Dunántúlon többfelé várható eső, zápor, a csapadék fokozatosan Nyugat-Magyarországra húzódik vissza. A szél többfelé élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 5–13, a legmagasabb hőmérséklet 12–20 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz a leghűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb.

Vasárnap késő délután előbb a nyugati határszélen, majd egyre keletebbre várható eső, zápor. Éjfélre hozzávetőlegesen a Dunántúl közepéig érhet el a csapadék. A szél többfelé megerősödik. A hőmérsékleti minimum 5–13, a maximum 14 és 20 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

A címlapfotó illusztráció.