A Hertha ledöntötte a falat a stadionban, a Fradi nem emlékezhetett '56-ra

 

Rendhagyó módon emlékezett meg a berlini fal leomlásának 30. évfordulójáról a berlini futball klub, a Hertha. A stadion közepén, a felezővonalnál állították fel, és döntötték le a falat szimbolikusan. Néhány napja a magyar futballvilágot borzolta, hogy az UEFA, vagyis az európai szövetség megtiltotta a Fradinak, hogy egy forradalmár pesti srácot ábrázoló molinót jelenítsen meg az Üllői úti stadionban, így emlékezve meg az 1956-os eseményekről – hangzott el az M1 híradójában.

Napok óta a berlini fal leomlását ünnepli a világ. Nemcsak Németországban, hanem a föld számos pontján és nemcsak hivatalos eseményeken, hanem a legkülönfélébb módokon emlékeztek meg a 30. évfordulóról. Például sporteseményeken, a berlini Hertha fociklub a Lipcse elleni mérkőzésen a felezővonalon építette fel az évtizedeken át gyűlölt fal mását.


A mérkőzés felvezetése percekig a megemlékezésről szólt. Korabeli felvételeket játszottak le a stadionban. Látható volt Kennedy elnök, és a szurkolók fölött megjelent a brandenburgi kapu is. Végül egy Trabant hajtott át a falon, amit ezek után szimbolikusan ledöntöttek.

A Ferencváros szurkolói nem emlékezhettek meg 1956-ról

A Ferencváros hazai mérkőzésén a Fradi szurkolói egy különleges koreográfiával készültek, amit azonban az európai labdarúgó szövetség nem engedélyezett. A Ferencváros drukkerei az 1956-os eseményekre szerettek volna emlékezni a forradalom egyik jelképének számító pesti srác megjelenítésével. Az UEFA szerint ez politikai állásfoglalásként értelmezhető, ezért megtiltották a pesti srácot ábrázoló molinó bemutatását.

Felháborító – így kommentálta a Green Monsters nevű szurkolói csoport a döntést. Közösségi oldalukon azt írták, a jövőben biztosan szervezetten fognak fellépni a futball vezetői, valamint a szurkolók és a hangulat üldözése ellen.

A címlapfotó illusztráció.