Decemberben folytatódnak a Semmelweis Egészségnapok

 

Mit tehet egy laikus, ha valaki bajba kerül? Hogyan kell csillapítani a csillapíthatatlannak tűnő vérzést? És hogyan kezdjünk hozzá az újraélesztéshez? – ilyen, életmentő kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők a Semmelweis Egyetem rendezvényén. 250 éve alakult az egyetem, az ünnepségsorozat része, hogy egész évben egészségnapokat tartanak. Ez volt idén a harmadik, folytatás majd decemberben – hangzott el az M1 Híradójában.

Sok szülő esik pánikba, amikor gyermeke például lenyel egy apró tárgyat. Az egészségnapon megtanulhatták, hogyan lehet ezen egyszerű mozdulatokkal segíteni. De a vérzéscsillapítást, vagy a törések stabilizálását is megismerhették a résztvevők a Semmelweis Egészségnapon.

A szervezők a felnőttek mellett a gyerekekre is gondoltak. Ők meghallgathatták a szívverésüket, megvizsgálták, majd meggyógyították a kórház plüssmackóit, és játék közben hasznos ismeretekhez is jutottak.


A sürgősségi osztályon Krivácsy Péter vezető főorvos mutatta meg, milyen körülmények között gyógyítják a kis betegeket. Az ágyakban plüssállatok, a tévében tetszés szerint választható mesék és elektromos játékautó segíti, hogy a gyerekek könnyebben tudják elviselni a kórházban töltött időt. Itt a szülők folyamatosan a gyermekükkel lehetnek.

Az idén 250 éves Semmelweis Egyetem harmadik alkalommal engedett betekintést az intézmény működésébe azzal a céllal, hogy megismertessék, és közelebb hozzák munkájukat a lakossághoz.

Az évforduló alkalmából útjára indul egy felmatricázott Semmelweis-mozdony is, mely Budapest és Bécs között jár. Merkely Béla az M1-en azt mondta, a vonat nem csak az egyetem hírét viszi, hanem az embereknek is segítséget nyújt majd.

A Semmelweis Egészségnapok decemberben 6-án folytatódnak. Akkor az érdeklődők a molekuláktól az űrsebészetig megismerhetik az orvostudomány legmodernebb vívmányait.

A címlapfotó illusztráció.