Téves adatokat közölt az Eurostat a magyarországi emberölésekről

 

Az Eurostat által közölt, százezer lakosra jutó 1,6-tal szemben, csupán 0,92 szándékos, befejezett emberölés történt 2017-ben Magyarországon – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján.

Forrás: police.hu

A tájékoztatás szerint Magyarországon a rendőri eljárásban regisztrált szándékos, befejezett emberölések száma 2017-ben 90 volt. Százezer lakosra lebontva és 9,79 millió lakossal számolva az arány 0,92, szemben az Eurostat által közzétett 1,6-os értékkel.


A rendőrség szerint mindebből az következik, hogy az Eurostat által közzétett adatok hitelessége – a magyar rendőrséggel összefüggésben – megkérdőjelezhető.

Nem először fordul elő, hogy az oldal nem a valóságnak megfelelő statisztikát közöl. Ezeket az adatokat nem a magyar rendőrség szolgáltatja az Eurostat részére – közölték.

Arról is beszámolnak, hogy a statisztikák szerint 2011-óta – amikor 140 gyilkosság történt – csökkenő tendenciát mutat Magyarországon az emberölések száma.
2018-ban 78 szándékos befejezett emberölést regisztráltak rendőri eljárásban, ami százezer lakosra számítva 0,79 százalékos arányt jelent.

Ugyanakkor 2018-ban a magyar rendőrök minden emberölést felderítettek, egyetlen elkövető sem maradt ismeretlen – tartalmazza a közlemény.

A címlapfotó illusztráció.