Átadták az egykori Regnum Marianum székházat Budapesten

 

Átadták csütörtökön az egykori Regnum Marianum székházat Budapesten a Damjanich utcában. A felújított épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja az egykori Regnum Marianum székházat az átadásán a VII. kerületi Damjanich utcában 2019. november 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Erdő Péter kiemelte: a magyar katolikus egyháznak az a tapasztalata, hogy „hosszú ideig tartanak a rombolás időszakai”, amelyek után éppen olyan „hosszú idő és nagy fáradság” újjáépíteni mindazt, ami elpusztult.


Felidézte: a VII. kerületi házban egykor az Esztergomi Egyházmegye Regnum Marianum mozgalomhoz tartozó papjai laktak. A kommunista hatalom szétzavarta őket, és a házat is elvették az egyházmegyétől.

Most igyekszünk a lelkekben újra építkezni”, és a rendszerváltás óta „felnőttek hívőkből álló nemzedékek, akik szeretnék a saját hivatásukat katolikus szellemben megélni. Fontos, hogy legyenek olyan helyek, ahol ők rendszeresen tudnak találkozni és egymást erősíteni” – fogalmazott a bíboros.

Erdő Péter hozzátette: „a megújuló épületek eszközök és jelképek: eszközök, hogy meginduljon a keresztény közösségi élet, és jelképek, amelyek fölszólítanak arra, hogy a lelkekben is folytassuk az újjáépítést”.

A Damjanich utca 50. szám alatti ház 1895-ben épült. A háromemeletes bérházat 1901-ben vásárolta meg Majláth Gusztáv erdélyi püspök segítségével az egyház annak a plébániához nem tartozó, fiatal papokból álló közösségnek, akik az ifjúság katolikus nevelését tartották elsődleges feladatuknak.

A társaságot mint a Mária Kongregáció egyik alapszervezetét 1902-ben jegyezték be Rómában, 1903-ban pedig hivatalos egyesületként is megalakult a Regnum Marianum.

A Damjanich utcai székház udvarán kápolnát is építettek, ezt 1944-ben az amerikai légierő véletlenül – az Andrássy úton berendezkedett német hadvezetést keresve – lebombázta.

A kommunizmus idején, 1951-ben a Regnum Marianum tevékenységét más egyházi közösségekhez hasonlóan betiltották, és a székházukat államosították.

A kétezres években az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye visszakapta az épületet. A rossz állapotú ház felújítására egy évtizeddel később kerülhetett sor, a felújítást a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatta.

Az épületben katolikus kulturális központ fog működni konferenciatermekkel, 80 férőhelyes szállással. Emellett kápolna, irodák, funkcionális terek kaptak helyet a házban.

A központnak fontos szerepe lesz az Eucharisztikus Világkongresszus helyszíneként is.

Az átadási ünnepségen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és a főegyházmegye teljes papsága.

Michael August Blume érsek, apostoli nuncius és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Regnum Marianum a magyarországi katolikus lelkiségi mozgalmak egyike. Fő tevékenysége a fiatalok katolikus szellemű nevelése.

Az 1951-ben betiltott mozgalom a kommunizmus évtizedeiben titokban folytatta tevékenységét. Emiatt három külön koncepciós perben (1961, 1965 és 1971) 13 regnumi atyát ítéltek el összesen 71 évre.

A rendszerváltás óta nyilvánosan működő szervezetnek jelenleg háromezer tagja van. Kis létszámú helyi csoportjaik tagjai hetente találkoznak, nyaranta pedig a regnumi fiatalok közösen táboroznak. Vezetőik korábban a közösségben nevelkedett fiatalok. A teljes tagság a mozgalom fő ünnepén, december 8-án találkozik a budapesti Szent István-bazilikában.