Újabb ellenőrzéssorozatot indít az agrártárca

 

Újabb, kiterjedtebb ellenőrzéssorozatot indít az agrártárca az eltérő minőségű élelmiszerek ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. A projekt részeként három országban összesen 280 termék összetételét és minőségét vizsgálják majd, a folyamatba pedig a gyártókat is bevonják.

Mivel az idén Brüsszelben elfogadták a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelv módosítását, amely lehetőséget biztosít tagállami szankciók bevezetésére, ezért Magyarországon is szigorú fellépésre számíthatnak a kettős mércét alkalmazó vállalatok.

A Magyar Nemzet azt írta, az elmúlt években elvégzett vizsgálatok eredményei világosan rámutattak arra, hogy egyes gyártók termékei más minőségben kerülnek a nyugati és a kelet-közép-európai piacra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ugyanakkor újabb ellenőrzésekre készül – tudta meg a lap az Agrárminisztériumtól.

A kiválasztott termékeket laboratóriumi mérésekkel és érzékszervi vizsgálatokkal is összehasonlítják majd. A kormány célja, hogy védje a magyar vásárlók érdekeit. Elfogadhatatlan, hogy Magyarországon silányabb minőségű élelmiszerek kerüljenek forgalomba, mint más tagállamokban – szögezte le a tárca a lap kérdésére.

A címlapfotó illusztráció.